Elérhette az orosz településeket a robbanás miatti sugárzás

Igor Orlov, Arhangelszk megye kormányzója az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: a Szeverodvinszktől 40 kilométerre található Nyonoksza község lakót „megkérték” arra, hogy az incidens nyomán végrehajtandó, az ilyen esetekre előírt „tervszerű intézkedések” idejére hagyják el a települést.

Orlov egyben „ostobaságnak” nevezte azokat az értesüléseket, amelyek szerint a falut evakuálni fogják.

Egy tengeri platformon elvégzett rakétakísérlet miatt ütött ki csütörtökön tűz és történt robbanás az Arhangelszk megyei Szeverodvinszk közelében. A Szarovban működő Oroszországi Szövetségi Nukleáris Központ – Kísérleti Fizikai Összoroszországi Tudományos Kutatóintézet (RFJaC-VNIIEF) vezetőinek nyilatkozataiból az derült ki, hogy az incidens egy “kisméretű, radioaktív hasadóanyagokat használó energiaforrás” tesztelésekor történt.

Nincs sugárzás, de a hajózást azért megtiltották az orosz baleset környékén

Mégis volt sugárzás az orosz fegyverkísérlet környékén

Szerevrodvinszk önkormányzata arról tájékoztatta az Interfaxot, hogy Nyonoksza lakóit arra kérte a hadsereg, hogy szerdától hagyják el a települést a katonai objektumon végrehajtandó „tervszerű” munkálatok miatt. A közlés szerint a falu lakói korábban is tettek ilyen javaslatot a lakosságnak. A TASZSZ ezek után helyi hivatalos forrásra hivatkozva azt írta, hogy a katonák lemondták a gyakorlótéren szerdára tervezett eseményt, amely miatt Nyonoksza lakóinak a távozást javasolták. Erről értesítik a helyi lakosokat.

A hírügynökség informátora azt állította, hogy bevett gyakorlat a községet kiüríteni a katonai objektumon folytatott munkáltatok idejére, és a helyiek „tudják, mit kell tenniük”.

A nap folyamán korábban a Belomorkanal hírügynökség arról számolt be, hogy a közösségi médiában elterjedt pletykák szerint a falut evakuálják és hogy lakóit szerda reggel biztonságos helyre szállítják.

A Szevernije Novosztyi hírügynökség azt írta, hogy az Arhangelszk megyei klinikán mindent lepecsételtek, ami a baleset sérültjeinek kezelésével kapcsolatos, az orvosokat pedig titoktartásra kötelezték.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »