127 millió euróval támogatja az EB a török humanitárius programokat

Az Európai Bizottság 127 millió euró (mintegy 40,6 milliárd forint) támogatást hagyott jóvá annak biztosítására, hogy a Törökországban tartózkodó menekültek továbbra is részt vehessenek az Európai Unió humanitárius, szociális, biztonsági és integrációt segítő programjaiban – közölte az uniós végrehajtó testület kedden.

Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos úgy nyilatkozott: a finanszírozás lehetővé teszi, hogy a szíriai háború elől elmenekült több mint 1,6 millió ember olyan folytatódó uniós programokban részesüljön a jövőben is, amelyek a méltóságteljes élet, a biztonságos jövő építésének lehetőségét teremtik meg számukra Törökországban.

Mint a brüsszeli testület közölte, az unió pénztámogatást nyújtó szociális segélyezési programján, az úgynevezett Sürgősségi Szociális Biztonsági Hálózaton (ESSN) keresztül kapható segély bankkártyákon érhető el a menekültek számára. Leszögezte, a kártyákat csak Törökországban lehet használni, amit szigorúan ellenőriznek. A bankkártyás rendszer által a kedvezményezettek emberhez méltóbb életet élhetnek, megvásárolhatják maguknak a szükséges termékeket, és nem kell órákig várakozniuk az élelmiszerosztásokra. Elősegíti beilleszkedésüket a helyi gazdaságba és a társadalomba – közölte.

Az EU a menekültek beilleszkedését és ellátását támogató mintegy 80 törökországi programja számára 6 milliárd eurót különített el, amelyből eddig mintegy 2,4 milliárd eurót folyósított – tette hozzá az uniós biztos.
A Törökországban tartózkodó, főként szíriai menekültcsaládok jelenleg családtagonként havonta 120 török lírát (mintegy 6000 forint), valamint negyedéves kiegészítéseket kapnak az alapvető szükségleteik kielégítésére az Európai Unió (EU) által is támogatott pénzbeli – köztük bankkártyaalapú – segélyprogramok, köztük az ESSN keretében.
Az unió eddig nagyjából 1,125 milliárd eurót (mintegy 360 milliárd forintot) különített el a programra.

Az ESSN rendszer bankkártyákon keresztül pénzsegélyt biztosít a leginkább veszélyeztetett menekültek számára. A kártyákra minden hónapban ugyanolyan összegű támogatás érkezik az alapvető szükségletek fedezésére. A menekültek ebből fizethetik lakhatásukat, és vásárolhatnak élelmiszert, gyógyszereket – bármit, amire családjuknak leginkább szüksége van.

Az uniós bizottság szerint a bankkártyás segélyezési rendszer a természetbeni támogatásnál hatékonyabb és olcsóbb, valamint megkönnyíti a helyi társadalomba való beilleszkedést. A törökországi programban – ahogy például a mintegy 100 ezer embert segítő görögországiban is – a kártyákat csak az adott állam területén lehet használni, a kedvezményezettek személyazonosságát pedig havonta ellenőrzik.

Forrás: MTI

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »