Ursula von der Leyen felülvizsgálná a menekültek elosztását

Új megállapodást javasolt az Európába áramló illegális migráció kezelésére, valamint az „elosztási rendszer” újragondolását szorgalmazta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke Rómában, ahol Giuseppe Conte olasz miniszterelnök fogadta őt pénteken.

A találkozó előtt újságíróknak nyilatkozva von der Leyen kijelentette: az EB vezetőjeként azt akarja, hogy a migráció „kezelési eljárása” hatékony, hatásos és emberséges legyen.

„Nem könnyű feladat, de nincsenek egyszerű megoldások és válaszok, amikor tehermegosztásról van szó” – jelentette ki az Európai Bizottság új vezetője. Hangsúlyozta, hogy éppen ezért a migránsok „elosztási rendszerének” felülvizsgálására van szükség. Hozzátette: tudatában van annak, hogy Olaszország, Görögország és Spanyolország a földrajzilag leginkább érintett országok, és ezért elsősorban ők vannak kitéve a migrációs nyomásnak.

Róma, 2019. augusztus 2.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a találkozója a római kormányfői rezidencián, a Chigi-palotában 2019. augusztus 2-án.
MTI/AP/Domenico Stinellis

Ursula von der Leyen politikai küldetése első számú céljának nevezte, hogy az EU túllépjen a belső megosztottságon északi és déli, keleti és nyugati, kicsi és nagy tagállamok között.

A politikus európai körútja egyik állomásának számít Róma. A Giuseppe Contéval folytatott megbeszélésen napirenden szerepel az Európai Bizottság olasz biztosjelöltje is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek