Salvini: Olaszország nem Európa menekülttábora

Zsarolásnak nevezte Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője csütörtökön Berlin kérését, miszerint csak akkor vesz át menedékkérőket Olaszországtól, ha Róma engedélyezi a Sea-Eye német nem kormányzati szervezet (NGO) hajójának kikötését 40 migránssal a fedélzetén.

Matteo Salvini közösségi oldalán tudatta, hogy Berlin ezt szabta feltételként az Európai Bizottság felé, amely erről értesítette Rómát. Ez „tényleges zsarolás” – jelentette ki az olasz belügyminiszter. Hozzátette, Berlin követelése bizonyítja, hogy a többi európai ország Olaszországot a saját menekülttáborának tartja. „Ennek vége, nem parancsol nekünk senki, és nemet mondunk az invázióra” – hangsúlyozta a politikus.

A berlini kormány korábban jelezte, hogy kész egy csoportot átvenni abból a több mint 130 emberből, akiknek a Gregoretti nevű olasz hadihajó nyújtott segítséget a Földközi-tengeren. Az olasz katonai hajó kikötését a szicíliai Augustában szerdán engedélyezte Matteo Salvini, miután Németország mellett még Franciaország, Portugália, Luxemburg és Írország is jelentkezett a migránsok kisebb csoportjainak befogadására.

Ezzel egy időben Salvini szerdán belügyminiszteri rendelettel megtiltotta a Sea-Eye hajójának kikötését az olaszországi partokon. Az Alan Kurdi nevű hajóról van szó, amely negyven főt vett fedélzetére a líbiai vizeken. „Ha az NGO valóban szívén viseli a migránsok sorsát, tartson Tunézia felé. Ha viszont azt gondolja, hogy Olaszországba jön, minisztert tévesztett” – írta Salvini közösségi bejegyzésében.

Földközi-tenger, 2019. július 6.
A Sea-Eye német nem kormányzati szervezet (NGO) felvételén Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlókat vesznek fel gumicsónakból a szervezet Alan Kurdi hajójára a líbiai partok közelében 2019. július 5-én.
MTI/EPA/SEA-EYE/Fabian Heinz

A 2015-ben a török partokon meghalt szír menekült kisfiúról elnevezett Alan Kurdi július első hetében 65 embert vitt Máltára. Ezután a civil hajó ismét útnak indult Líbia irányába.

Az olasz belügyi tárca csütörtök este közölte, hogy Matteo Salvini – Elisabetta Trenta védelmi miniszterrel, valamint az olasz kikötőkért felelős Danilo Toninelli közlekedési miniszterrel közösen – kikötési tilalmat rendelt el az Open Arms spanyol NGO hajója számára is. Az Open Arms egyik hajója 52 embert vett fedélzetére a Földközi-tengeren, köztük 16 nő és két kisgyerek is van. Oscar Camps, a civilszervezet alapítója bejelentette, hogy a hajójuk biztonságos kikötőt keres.

Az olasz belügyminiszter adatai szerint jelenleg öt NGO-hajó tartózkodik a Földközi-tengeren, amelyek „mind Olaszországba akarnak jönni”.  „Ha olasz vizekre lépnek, lefoglaljuk őket. Meglátjuk, ki bírja tovább” – jelentette ki Salvini.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »