Dél-Koreának szánt erőfitogtatás volt az észak-koreai rakétateszt

A Kim Dzsong Un észak-koreai vezető által figyelemmel kísért „új típusú taktikai irányított fegyver” indítása figyelmeztetés volt Dél-Koreának, hogy hagyjon fel a csúcstechnológiájú fegyverzet importjával és az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlataival – közölte a KCNA állami hírügynökség pénteken.

Észak-Korea két rövid hatósugarú ballisztikus rakétát lőtt fel csütörtökön az ország keleti partvidékén lévő Vonszan város térségéből. „Nincs más választásunk, mint hogy szupererős fegyverrendszereket fejlesszünk, elejét véve a nemzetbiztonságunkat délről fenyegető potenciális és közvetlen veszélyeknek” – jelentette ki Kim Dzsong Un, akit a KCNA idézett.

Az észak-koreai vezető szerint Szöul kettős játékot játszik, mert egyrészt azt állítja, békét akar, másrészt viszont új fegyvereket importál és hadgyakorlatokat folytat. Kim aláhúzta: a dél-koreai elnöknek fel kell hagynia „az öngyilkos cselekedetekkel” és nem szabad azt a hibát elkövetnie, hogy „figyelmen kívül hagyja a figyelmeztetést”.

Kim egyúttal elégedettségét fejezte ki, hogy a fegyver gyorsan reagált az utasításokra és alacsony magasságban tudott repülni, ami megnehezíti a lelövését az ellenfél számára.

A szöuli védelmi minisztérium felszólította Phenjant, hogy „hagyjon fel a hasonló tevékenységekkel, amelyek nem járulnak hozzá a katonai feszültség csökkentéséhez a Koreai-félszigeten”.

Észal-Korea, 2019. július 26.
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2019. július 26-án közreadott kép egy rövid hatósugarú ballisztikus rakéta felbocsátásáról egy ismeretlen észak-koreai helyszínen július 25-én. Ez volt Phenjan első rakétakísérlete azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június végén váratlanul harmadszor is találkozott egymással, ezúttal Panmindzsonban, a két Koreát immár 66 éve elválasztó demilitarizált övezetben.
MTI/EPA/KCNA

A dél-koreai védelmi tárca egyik tisztségviselője a rakétateszt közös amerikai-dél-koreai kiértékelésére hivatkozva elmondta, hogy az új típusú rövid hatótávolságú fegyverrendszer hasonló jellemzőkkel rendelkezik, mint az orosz gyártmányú 9K720 Iszkander rakéta. Azt mondta, mindkét rakéta mintegy 600 kilométert repült, mielőtt a tengerbe zuhant volna. A dél-koreai hadsereg vezérkara korábban azt közölte, hogy az első rakéta 430, a második 690 kilométert tett meg mintegy 50 kilométeres magasságban. Az illetékes szerint ezeket az adatokat most pontosították a dél-koreai és amerikai hírszerzési hatóságok közös elemzésének köszönhetően.

A Kyodo japán hírügynökség úgy tudja, a most kipróbált rakéták az Iszkanderhez hasonló, májusban tesztelt KN-23-as típusú rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták javított változatai lehetnek.

Az amerikai külügyminisztérium szintén sürgette Phenjant, hogy tartózkodjon a további provokációtól. A tárca egyben reményének adott hangot, hogy újraindulhatnak a munkacsoport szintű tárgyalások Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről.

Ez volt Phenjan első rakétakísérlete azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un június végén váratlanul harmadszor is találkozott egymással, ezúttal Panmindzsonban, a két Koreát immár 66 éve elválasztó demilitarizált övezetben. A megbeszélésre azért volt szükség, mert a két vezető februári vietnami találkozója után megrekedtek a felek között a Koreai-félsziget atommentesítését célzó tárgyalások.

Észak-Korea legutóbb májusban hajtott végre a csütörtökihez hasonló rakétakísérletet. Kim Dzsong Un akkor személyesen szemlélte meg egy olyan, korábban még ki nem próbált, viszonylag kicsi és gyors rakéta tesztjét, amelyet szakértők szerint könnyebb az ellenség elől elrejteni, indítani, és a röppályáját is módosítani lehet.

Kim a héten szemlét tett az észak-koreai hadiflotta egy újonnan épülő tengeralattjárójánál, amelyet hamarosan szolgálatba állítanak a Japán-tengeren. A látogatás körülményeiből szakértők arra következtettek, hogy a phenjani kommunista rezsim egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétarendszer kifejlesztésén dolgozik.

Frissítés: megtartják a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatot

Az észak-koreai figyelmeztetés ellenére Dél-Korea és az Egyesült Államok megtartja tervezett közös hadgyakorlatát – közölte pénteken a dél-koreai elnöki hivatal egyik tisztségviselője, hozzátéve, hogy hivatalos közleményt nem adnak ki az ügyben, mert a fenyegetés csak az észak-koreai médiában jelent meg, és a szöuli vezetés csak hivatalos közlésekre válaszol hivatalosan.

A tisztségviselőt újságírók kérdezték az ügyben. Azt mondta, semmi nem változott a gyakorlat tervében. Nem tartotta kizártnak, hogy a csütörtöki rakétakísérletek után Észak-Korea tovább provokálja Szöult, amely azonban továbbra is tárgyalni akar Phenjannal a két ország kapcsolatainak javításáról.

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ/Yonhap

Friss hírek