Az új EU-vezetéstől a szankciók enyhítését reméli Oroszország

Oroszország konstruktív részvétele nélkül nem oldhatók meg a nemzetközi problémák – jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter csütörtökön, orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval közös sajtótájékoztatóján. A két tárcavezető az úgynevezett pétervári párbeszéd vitafórumán vett részt az észak-rajna-vesztfáliai Königswinterben.

„Az eltérő álláspontok dacára, azon kell lennünk, hogy a politikai szférában együtt tudjunk dolgozni, hogy közelebb kerülhessünk  a nemzetközi problémák megoldásához. Oroszország konstruktív részvétele nélkül ezt nem  tudjuk megcsinálni” – mondta a német külügyminiszter.

„Csakis a nyílt vitán és párbeszéden keresztül juthatunk olyan eredményre, amely előbbre viszi országainkat” – hangsúlyozta Maas.

Lavrov ismét kilátásba helyezett egy normandiai formátumú – Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország részvételével zajló – csúcstalálkozót, ugyanakkor nem közölt időpontot. Építő jellegűnek nevezte ugyanakkor a négy állam- és kormányfő külpolitikai tanácsadóinak első konzultációs találkozóját. Lavrov hozzátette: a minszki kontaktcsoport szerdai ülése az eddigi legsikeresebb volt. Aznap határozatlan időtartamú tűzszünetben állapodtak meg a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett felek a válság rendezésére hivatott háromoldalú, Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló összekötő csoport ülésén a fehérorosz fővárosban.

Lavrov egyben felszólította Berlint, hogy aktívabb szerepet játsszon a Donyec-medence szakadár területei ellen elrendelt gazdasági blokád feloldásában.

A német külügyminiszter Heiko Maas és az orosz külügyminiszter Szergej Lavrov a 18. pétervári párbeszéd elnevezésű német-orosz fórumon Bonnban, Németországban 2019. július 18-án. EPA/Jürgen Schwarz

Az orosz külügyminiszter szót ejtett az Európai Bizottság elnökévé megválasztott Ursula von der Leyenről is – mint mondta, Oroszországnak alapvetően nincs kifogása ellene.

„Elég gyakorlatiasak vagyunk. Nem a nyilvános bejelentésekhez, hanem a gyakorlati tettekhez fogjuk tartani magunkat” – tette hozzá.

Von der Leyen német védelmi miniszterként határozott  politikát követett Moszkvával szemben és szorgalmazta a német katonai kontingensek telepítését a Baltikumban. Lavrov ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy a „komoly viták” az orosz-német kapcsolatokban nem jelenthetnek akadályt az Európai Unióhoz való viszony fejlesztésében.

Moszkva ugyanis azt reméli, hogy az EU új vezetése újraértékeli az unió viszonyát Oroszországgal. A dpa német hírügynökség szerint Brüsszel minden eddigi együttműködési formátumot felfüggesztett, és EU-orosz csúcstalálkozó sem volt már csaknem hat éve.

A német-orosz vitafórumra a politikai, gazdasági és kulturális élet háromszáz képviselője érkezett. A két külügyminiszterrel együtt a fórumon a kelet-ukrajnai válság kitörése óta első alkalommal magas rangú kormánytisztviselők is részt vesznek – megfigyelők ezt az enyhülés jelének vélik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/TASZSZ

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »