Kormányátalakítás várható Romániában

Váltás várható a Viorica Dancila miniszterelnök vezette román kormányban: Carmen Dan belügyminiszter hétfőn már be is jelentette lemondását, a diplomáciai tárcát irányító Teodor Melescanu távozásáról pedig pártjának elnöke, a liberális ALDE-t vezető Calin Popescu Tariceanu házelnök beszélt kész tényként egy televíziós műsorban.

Mindkét tisztségviselő leváltására Klaus Iohannis államfő szólította fel május végén Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) miniszterelnököt. A jobboldali elnök ugyanis a két minisztert tartja felelősnek azért, hogy az európai parlamenti választáson sok román állampolgár a rossz szervezés miatt nem tudott élni választójogával. Iohannis azt vetette a szemükre, hogy május 26-án több ezer külföldön élő román állampolgár állt órákig sorba az ország külképviseletei előtt, és sokan közülük nem jutottak sorra, nem adhatták le szavazatukat, illetve hogy egyes belföldi választókörzetekben is torlódás alakult ki a szervezési problémák miatt.

Melescanu mindeddig elhárította személyes felelősségét, és Iohannist hibáztatta a torlódásért, amiért a korrupcióellenes népszavazást is „rászervezte” az EP-választásra. Carmen Dant a jobbközép ellenzék nem annyira az EP-választás, mint inkább a diaszpóra tavaly augusztusi tüntetésén végrehajtott erőszakos tömegoszlatás miatt bírálta. Az ellenzék mindkét ügyet folyamatosan napirenden tartotta, a büntetőjogi felelősséget pedig ügyészek vizsgálják.

Az időközben PSD-elnökké is megválasztott Dancila vélhetően azért nem váltotta le azonnal a két tárcavezetőt, mert el akarta kerülni annak látszatát, hogy ezzel politikai ellenfele utasítását hajtja végre, de a bukaresti média tudni véli, hogy neki is szándékában állt eltávolítani a kormányból Carmen Dan belügyminisztert, a korrupcióért bebörtönzött Liviu Dragnea volt PSD-elnök egyik legfőbb bizalmasát.

Dan hétfőn annyit mondott: lemondásával meg akarta előzni azt, hogy leváltásáról szavazzanak a PSD vezetőségi ülésén, és úgy ítélte meg, hogy a miniszterelnök az „utca nyomásának” engedve válik meg tőle. Hasonló módon az ALDE elnöke is azzal indokolta Melescanu leváltását, hogy „az ellenséges közvélemény” ellehetetleníti munkáját.

Román médiaértesülések szerint a román diplomácia irányítását Ramona Manescu volt EP-képviselő veheti át.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Frissítés: újabb cseréket jelentettek be

A román miniszterelnök újabb kormányátalakítást jelentett be a PSD végrehajtó bizottságának hétfői ülése után: Viorica Danicila a stratégiai partnerségekért felelős miniszterelnök-helyettesi posztra, illetve a belügyi és a külügyi tárca élére jelöl új tisztségviselőt. A párt emellett arról is döntött, hogy saját jelöltet indít a tisztségben lévő Klaus Iohannis jobboldali államfő ellen a novemberi romániai elnökválasztáson, elvetve azt a lehetőséget, hogy a kormánykoalíció kisebbik pártját, a liberális ALDE-t vezető Calin Popescu Tariceanu államelnökké választását támogassa.

A miniszterelnök Mihai Fifort, a PSD főtitkárát jelölte a júniusi minisztercserék nyomán megüresedett kormányfőhelyettesi tisztségre, és Nicolae Moga konstancai PSD-szenátort a – Carmen Dan lemondása nyomán megüresedett – belügyminiszteri tisztségre.

Közben az ALDE is megvonta politikai támogatását Teodor Melescanutól és helyette Ramona Manescu volt EP-képviselőt javasolja a külügyminiszteri posztra.

Dancila azt mondta: a minisztercserékkel kormánya hitelét és hatékonyságát akarja növelni.

Forrás: MTI

Friss hírek