Jelentősen megugrott az USA költségvetési hiánya

Jelentősen, 23,1 százalékkal nőtt az amerikai költségvetés kilenchavi hiánya az egy évvel korábbihoz képest, amikor rekordszintre nőtt a büdzsé kiadása és bevétele.

Az Egyesült Államokban októberben kezdődött a költségvetési év. Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint az októbertől számított kilenchavi halmozott hiány 747,1 milliárd dollár volt, 140 milliárd dollárral több az egy évvel korábbihoz képest. A kilenc hónapban a bevétel 2,7 százalékkal, a kiadás 6,6 százalékkal nőtt.

A júniusi deficit 8,5 milliárd dollár volt, kisebb az egy évvel korábbi 74,9 milliárd dollárnál és nagyobb a szakértők által várt 6,350 milliárd dollárnál. Júniusban a kiadás éves összevetésben 12,5 százalékkal, 342 milliárd dollárra csökkent, a bevétel 5,6 százalékkal, 334 milliárd dollárra emelkedett.

A Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) a folyó költségvetési évre 897 milliárd dollár hiányt vár (ami a GDP 4,2 százaléka) és úgy véli, hogy 2022 és 2029 között egyszer sem lesz kisebb a deficit ezer milliárd dollárnál.

A tavaly szeptember végével záródott évben a költségvetési hiány 17 százalékkal, 779 milliárd dollárra emelkedett, ami a GDP 3,9 százalékának felelt meg. Egy évvel korábban a GDP-arányos hiány 3,5 százalék volt.

Utoljára 2001-ben zárt aktívummal az amerikai költségvetés. A legnagyobb hiány eddig 2009-ben volt, 1410 milliárd dollárral, ami a GDP 9,8 százaléka.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »