Kim Dzsong Un: a rezsim állandósága fontosabb a gazdaságnál

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott június 20-i tanácskozásán bejelentette, hogy Phenjan számára nem az amerikai gazdasági szankciók feloldása, hanem az ország kommunista rendszerének megőrzése bír elsődleges fontossággal – jelentette szerdán a Jomiuri Simbun japán napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva.

„Nem ragaszkodunk a szankciók feloldásának gondolatához. Most ennél előrébb való a politikai rendszerünk biztonságának szavatolása” – idézte a japán lap az észak-koreai vezetőt.

A Jomiuri Simbun megjegyzi, hogy Kim Dzsong Un a kínai államfővel folytatott megbeszélésén az atomfegyver-mentesítésről Washingtonnal zajló tárgyalási folyamat normalizálása mellett emelt szót, mondván: Phenjannak nem lesz szüksége nukleáris fegyverre, ha az Egyesült Államok felhagy Észak-Koreával szemben ellenséges politikájával és tiszteletben tartja az ország állami berendezkedését.

Hszi Csin-ping az értesülés szerint támogatásáról biztosította Phenjan álláspontját és bejelentette, hogy Kína ellenzi a rezsimváltást Észak-Koreában – történjék ez katonai erővel vagy harmadik országok másfajta beavatkozásával.

Phenjan, 2019. július 8.
Kim Ir Szen (b) és fia, Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezetők bronzszobra előtt róják le kegyeletüket az emberek a kommunista Észak-Koreát megalapító Kim Ir Szen halála 25. évfordulójának alkalmából a phenjani Manszu-dombon 2019. július 8-án.
MTI/AP/Dzson Csol Dzsin

A Jomiuri Simbun emlékeztetett, hogy Kim és Donald Trump amerikai elnök Hanoiban tartott februári csúcstalálkozóján a phenjani vezetés azon követelése, hogy Washington törölje el a büntetőintézkedéseket, zátonyra futatta a megbeszéléseket.

Ugyanakkor a két vezető a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben tartott június 30-i újabb találkozóján Kim megváltoztatta tárgyalási stratégiáját azzal, hogy országa politikai rendszerének megőrzésére helyezte a hangsúlyt – írja a lap.

Trump a panmindzsoni találkozót követően bejelentette, hogy Washington és Phenjan újrakezdi az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »