Egyre több szíriai menekült tér vissza a hazájába

A szűnni nem akaró harcok ellenére egyre több szíriai menekült tér vissza a hazájába: az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az év első hónapjaiban több mint 35 500 ember szervezte meg magának a hazautat.

Az elmúlt három évben mintegy 173 ezer menekült tért haza abból az 5,6 millióból, aki elhagyta a polgárháborús Szíriát. A szíriaiak többsége a közeli Libanonban és Törökországban keresett menedéket a harcok elől.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) a biztonsági helyzetre való tekintettel nem támogatja a visszatérést Szíriába, és felfüggesztette az erre irányuló programjait. Berlin azonban továbbra is pénzügyi támogatást nyújt az önként hazatérő szíriaiaknak. Hivatalos adatok szerint az elmúlt két és fél évben 792 ember kapott támogatást a német kormánytól a hazatéréshez.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) szóvivője elmondta, hogy 2017 és 2018 között több mint kétszeresére nőtt a támogatott hazatérők száma. Az illetékes szerint a német hatóságok semmilyen formában nem bátorítják hazatérésre az országban tartózkodó szíriaiakat, akik döntésük előtt általában hosszasan egyeztetnek otthon maradt családtagjaikkal.

Összesen 780 ezer szíriai keresett menedéket Németországban az elmúlt években.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »