Donald Tusk is támogatja von der Leyen jelölését

Ursula von der Leyen jelöltségének jóváhagyására kérte az Európai Parlamentet (EP) csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke – a jelenlegi német védelmi miniszter lenne Jean-Claude Juncker utódja az Európai Bizottság élén.

Az uniós tagországok állam- és kormányfői a hét eleji csúcstalálkozójukon több napos tanácskozás után a korábbi csúcsjelöltek – Manfred Weber és Frans Timmermans helyett – meglepetésre von der Leyent jelölték a brüsszeli testület elnökének. Tusk az EP strasbourgi plenáris ülésén felszólalva leszögezte: a főbb uniós intézmények vezetői tisztségeiben most először sikerült tökéletes nemi egyensúlyt elérni a jelöléseknél.

„Remélem, hogy ez ösztönözni fogja a képviselőtestületet a döntése meghozatalakor” – jelentette ki.

Strasbourg, 2019. július 3. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter nyilatkozik az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 3-án. Az előző nap az Európai Tanács von der Leyent jelölte az Európai Bizottság elnökének. MTI/EPA/Patrick Seeger

A volt lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy bár nem a csúcsjelölti rendszer volt végül a meghatározó, demokratikus döntés született.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Egyesek szerint az Európai Parlament jelenti a valódi európai demokráciát, mások szerint viszont épp az Európai Tanács, a tagállami vezetők erős demokratikus felhatalmazása miatt. Valójában azonban nincs sok értelme az ilyen vitáknak, ugyanis mindkét intézmény demokratikus – mondta. Kiemelte, hogy időben sikerült tető alá hozni a tisztújítási kompromisszumot, sokkal gyorsabban, mint legutóbb, öt évvel ezelőtt.

Az EU-párti erők közül a jóváhagyást illetőleg leginkább vonakodó zöldpárti frakciónak Tusk azt üzente, hogy részvételük a döntéshozatalban egész Európának a hasznára válna.

Az EP várhatóan július közepén fog szavazni a német miniszter jóváhagyásáról, és egyes elemzők szerint szoros eredményre kell készülni. Ursula von der Leyen kevesebb mint 24 órával a kiválasztása után, szerda délután Strasbourgba látogatott, ahol részt vett az Európai Néppárt frakcióülésén, s egyéb megbeszéléseket is folytatott, csütörtökön pedig szülővárosában, Brüsszelben tölti a napot, ahol többek között Donald Tuskkal és Jean-Claude Junckerrel fog tárgyalni.

„Tisztában vagyok vele, hogy el kell nyernem, ki kell érdemelnem az Európai Parlament bizalmát, és ezért segítséget kérek abban, hogy egy csapat lehessünk” – mondta sajtóhírek szerint a tárcavezető a néppárti képviselőknek. Szerdai találkozójukról Juncker a Twitteren számolt be, „igazi európainak” nevezve von der Leyent.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »