Továbbra is fennáll a globális recesszió kockázata

Londoni pénzügyi elemzők friss helyzetértékelései szerint az amerikai-kínai kereskedelmi viszályban meghirdetett „tűzszünet” ellenére sem enyhült a konfliktus teremtette világgazdasági bizonytalanság, és ha a vámháború eszkalálódik, az globális recesszióhoz vezetne.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja hétfőn ismertetett átfogó féléves világgazdasági előrejelzésében közölte: jóllehet az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások újrakezdődtek, továbbra sem egyértelmű, hogy a 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság, illetve az EU alkotta csoport (G20) oszakai csúcsértekezletén történt-e tényleges előrelépés éppen azokban a vitás kérdésekben, amelyek a korábbi kereskedelmi tárgyalások összeomlását okozták.

A ház ebben a környezetben egyaránt 0,20 százalékponttal 3, illetve 3,2 százalékra rontotta idei és jövő évi globális növekedési előrejelzését. Az idei egész évi átlagon belül a cég a negyedik negyedévre 2,9 százalékos éves összevetésű világgazdasági növekedést vár, hangsúlyozva, hogy ez az ütem hatévi mélypontnak felelne meg.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint azonban még ezeket az új előrejelzéseket is lefelé mutató kockázatok terhelik. Ha ugyanis az amerikai-kínai kereskedelmi viszály eszkalálódik, például az amerikai kormány legalább 4-6 hónapra 25 százalékos vámot vet ki a teljes kínai importra, vagyis hozzávetőleg további 300 milliárd dollár értékű kínai importtermékre, az három negyedév leforgása alatt recesszióba sodorhatja az egész világgazdaságot.

A ház e forgatókönyv-változata azzal számol, hogy a recessziós veszély miatt az amerikai jegybanki feladatokat ellátó Federal Reserve 2020 tavaszáig zéróra csökkenti irányadó kamatát.

Ennek ellenére azonban az amerikai hazai össztermék (GDP) éves összevetésű növekedése az idei negyedik negyedévben 1,2 százalékra lassul, 2020-ban pedig az amerikai gazdaság recesszióba kerül, 0,3 százalékos egész éves GDP-visszaeséssel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ugyanezen forgatókönyv megvalósulása esetére a Morgan Stanley londoni elemzői Kínában a hazai össztermék 3,5 százalékának megfelelő költségvetési ösztönzést valószínűsítenek, de számításaik szerint a kínai gazdaság éves ütemű növekedése ezzel együtt is 5,7 százalékra lassulna az idei negyedik negyedévben, és 2020 egészében is csak 5,5 százalék lenne a tavalyi 6,6 százalékos bővülés után.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics ugyancsak hétfőn összeállított tanulmánya szerint a pozitív piaci reakciók alapján a befektetők a G20-csúcsról érkezett, főleg az amerikai-kínai kereskedelemmel kapcsolatos jó hírekre összpontosítják figyelmüket, ugyanakkor nem veszik tudomásul az arra utaló friss jeleket, hogy a világgazdaság egészében széles bázisú növekedési lassulás van folyamatban.

A ház elemzői szerint ráadásul az amerikai-kínai tárgyalások újraindításról szóló megállapodással kapcsolatban is indokolt a borúlátás. A két fél által az előző, 2018-as G20-csúcson elért „tűzszünet” ugyanis mindössze fél évig tartott, és az amerikai kormány ezután emelte 10 százalékról 25 százalékra 200 milliárd dollár értékű kínai importtermék vámját.

A Capital Economics londoni elemzői is megállapítják, hogy egyelőre nincsenek konkrét javaslatok a két fél egymással szembeni alapvető problémáinak megoldására.

Mindezek alapján a cég továbbra is azt tartja nagyobb valószínűségűnek, hogy ismét csak átmeneti enyhülésről van szó, és jelenlegi előrejelzése változatlanul az, hogy az amerikai kormány 2020 elejéig – fenyegetését valóra váltva – kiterjeszti a 25 százalékos vámot a teljes kínai importra, Kína pedig vámjellegű és egyéb adminisztratív ellenlépésekkel válaszol.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »