Eldurvult a tüntetés Hongkongban

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen tiltakozók hétfőn összecsaptak a rendőrökkel, és megpróbáltak betörni a kormányzatnak helyet adó épületkomplexumba, miközben Hongkong éppen annak az évfordulóját ünnepli, hogy 1997. július 1-jén visszakerült Kínához a brit gyarmati fennhatóság alól  – írta a South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap.

A tüntetők egy csoportja – a rendőrség becslése szerint mintegy 1500 ember – fémrudakkal és más eszközökkel kísérelte meg betörni a kormányzati épületkomplexum üvegajtajait, mire a rendőrség paprikaspray-jel igyekezett visszaszorítani őket. Az összecsapások következtében 13 rendőrt vittek kórházba  – adta hírül a SCMP.

A demonstrálók egyik nagyobb csoportja a Victoria Parkban gyülekezik, ahonnan a minden évben július 1-jén megrendezett demokráciapárti menet hagyományosan indul. A rendőrség arra kérte a menet szervezőit, hogy halasszák más időpontra, vagy legalább korlátozzák kisebb szakaszra a felvonulást, mert nem tudják garantálni a résztvevők biztonságát.

A tüntetők közül sokan Carrie Lam kormányzó lemondását követelik. A kiadatási törvénytervezet miatt kialakult, elhúzódó feszült helyzetért sokan őt teszik felelőssé.

A kormányzó délelőtti ünnepi beszéde közben Helena Wong Pik-wan demokratapárti törvényhozó is többször bekiabálta: „Carrie Lam mondjon le, és vonják vissza a gonosz törvényt!” A képviselőt végül a biztonsági őrök kivezették. Lam zavartalanul folytatta beszédét, amelyben ígéretet tett, hogy átformálja kormányzási stílusát és javít a többi törvényhozóval, illetve az élet egyéb területein tevékenykedő emberekkel folytatott kommunikációján. „Megtanultam a leckét” – hangsúlyozta.

Hongkong, 2019. július 1.
A kiadatási törvénytervezet visszavonását követelő tüntetők betörik a törvényhozó testület épületének egyik ablakát Hongkongban 2019. július 1-jén, a városállam Kínához való visszakerülésének 22. évfordulóján. A kiadatási törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy Hongkong kiadjon szökevényeket Kínának és Tajvannak.
MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

A hagyományosan zászlófelvonással egybekötött ünnepélyt most először beltéren tartották, és bár a kormányzat a döntés okaként az esős időre hivatkozott, valószínűsíthetően a közelben zajló tüntetések és a nagyszámú rendőri jelenlét miatt nem vállalták a kültéri megemlékezést.

A rendőrség ráadásul a ceremónia megkezdése előtt fél órával csapott össze a demonstrálók egyik csoportjával a kormányzati épületek közelében, ahol paprikaspray-jel kényszerítették őket meghátrálásra.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tenné, hogy az egyébként különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkong olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.

A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a jog adta lehetőséggel, amelyet a politikai menekültek ellen használna fel, különösen mivel visszamenőleg is kérelmezhetné a kiadatást, már lezárt ügyekben is. A bírálók ráadásul megkérdőjelezik a kínai igazságszolgáltatás tisztességét és átláthatóságát.

A világ sokat tanulhat a hongkongi tüntetésekből

Csatát nyertek a tüntetők Hongkongban

Hongkong fizeti meg Carrie Lam hibás döntésének árát

Mindeközben Pekingben Keng Suang külügyi szóvivő ismét emlékeztette az Egyesült Királyságot, hogy nem tartozik semmilyen felelősséggel Hongkong iránt, miután Jeremy Hunt brit külügyminiszter az évforduló kapcsán hangsúlyozta London elkötelezettségét a Hongkong autonómiája és a hongkongiak jogainak és szabadságának megóvása iránt, annak a megállapodásnak az értelmében, amelynek alapján az Egyesült Királyság Hongkongot 1997-ben visszaadta Kínának.

A kínai külügyi szóvivő viszont rámutatott: Peking nem nézi jó szemmel, hogy London állást foglal Hongkong ügyében.

A brit külügyminiszter múlt héten felszólította Hongkongot, hogy folytasson le független vizsgálatot a rendőrség és a tüntetők közti összecsapások ügyében, továbbá elrendelte a tömegoszlató eszközökre vonatkozó exportengedélyek felfüggesztését. Peking akkor is figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy ne avatkozzon Hongkong ügyeibe.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »