Szeptemberben kamatot csökkenthet az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) júliusban azt jelzi majd a piacok felé, hogy kész a kamatcsökkentésre, amit szeptemberi ülésén végre is hajt, mégpedig az euróövezet gazdaságának élénkítése céljából – vélik a Bloomberg által megkérdezett elemzők.

A válaszadók többsége szerint az EKB kormányzótanácsa a július 25-i ülésen változtat azon az egy ideje standard szövegen, miszerint „a kamat a jelenlegi szinten marad legalább 2020 első fél évének a végéig”.

A kormányzótanács legutóbbi, június 6-i kamatdöntő ülésén változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét. A Bloomberg-felmérésben résztvevők véleményének átlaga szerint szeptemberben a betéti kamatláb 0,1 százalékponttal mínusz 0,5 százalékra csökken.

Megoszlottak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy az EKB felújítja-e a 2015-ben elindított és tavaly decemberben kifutott, 2,6 ezer milliárd eurós eszközvásárlási programját. A megkérdezettek 58 százaléka nemmel felelt, 42 százalék szerint viszont újraindulhat a program.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek