Életfogytiglanok és felmentések a 2016-os török puccskísérletért

Életfogytiglani börtönbüntetésekre ítélt szerdán egy ankarai bíróság 47 embert azokkal az eseményekkel kapcsolatban, amelyek a 2016. július 15-ei puccskísérlet során a katonai akadémián történtek – jelentette a Demirören török hírügynökség.

A pernek összesen 307 vádlottja volt.

Az ítélőszék az elítéltek közül 19-et súlyosbított, 28-at pedig hagyományos életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtott az alkotmányos rend megsértésének bűntette miatt. Az úgynevezett súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetés egy sor korlátozás révén tovább nehezíti a rab sorsát.

A tisztképző akkori dékánja, Kerem Acar volt dandártábornok is súlyosbított életfogytiglanit kapott.

A bíróság 147 vádlottra hat év három hónaptól 15 évig terjedő szabadvesztéseket rótt ki. Egy részüket a „puccskísérletben tanúsított közreműködés”, míg a többieket a „fegyveres terrorszervezeti tagság” vádpontjában találták vétkesnek.

A bíróság 94 embert, köztük 45 kadétot felmentett a vádak alól. 19 ember, beleértve a 15 szökevény ügyét leválasztották a perről.

A török vezetés az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát teszi felelőssé a 2016-os hatalomátvételi kísérletért. Gülen tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez. Ankara szerint a hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba, így a haderőbe is.
A feltételezett gülenisták elleni kormányzati fellépés a puccskísérlet óta szakadatlan. Recep Tayyip Erdogan török elnök legutóbb, áprilisban arról számolt be, hogy a bíróságok eddig 20 226 gülenistát ítéltek börtönre, köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, tanárokat, orvosokat, üzletembereket, újságírókat. Egyúttal közölte, hogy a haderőtől az elmúlt lassan három évben több mint 15 ezer embert menesztettek. Az incidenssel kapcsolatos perek folyamatban vannak.

Törökország Gülen mozgalmát terrorszervezetté nyilvánította, így a tisztogatások nem közvetlenül csak az összeesküvőket sújtják, hanem a hálózat tagjait és Gülen támogatóit is, ami miatt számos nemzetközi bírálat érte a török vezetést.

A puccskísérletben a hivatalos összesítések alapján 248 ember meghalt, 2193 pedig megsebesült.

Forrás: MTI

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »