Bizalmatlansági indítvánnyal buktatnák meg Andrej Babis kormányát

A cseh ellenzék szerdán bizalmatlansági indítványt terjesztett a prágai képviselőház elé az Andrej Babis vezette kétpárti koalíciós kabinet ellen.

Az ellenzék azzal vádolja Babist, hogy visszaélt az európai uniós támogatásokkal, és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között, ezért haladéktalanul távoznia kellene a kormány éléről. A kormányfő elutasította és politikai kampánynak minősítette a vádakat, továbbá ismételten kijelentette, hogy önként nem fog lemondani.

A bizalmatlansági indítvány napirendre vétele után el is kezdődött a parlamenti vita, amely a korábbi tapasztalatok alapján várhatóan hosszú órákig eltart. A szavazásra nagy valószínűséggel csak a késő délutáni vagy az esti órákban kerül sor. A kormány megbuktatásához a hatályos szabályok szerint a 200 tagú parlamenti alsóházban 101 szavazatra lenne szükség, amivel az ellenzék azonban nem rendelkezik.

Az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) koalíciójának ugyan együttesen csak 93 szavazata van (78 és 15), de minthogy a kabinetet kívülről továbbra is támogatja Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM – 15 mandátum), a kormányoldal összesen 108 képviselő voksában bízhat, így az ellenzék kezdeményezése eleve kudarcra van ítélve. Mindhárom párt frakcióvezetője jelezte, hogy képviselői nem engedik a kormány megbuktatását.

Andrej Babis kormányát tavaly június 27-én nevezte ki az államfő. Egy év alatt ez már a második bizalmatlansági indítvány a kabinet ellen. Az újabb indítvány parlamenti megvitatására három nappal azután kerül sor, hogy vasárnap Prágában negyedmillió ember követelte a kormányfő lemondását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »