A török kormánypárt nem hátrál meg a legutóbbi vereség után

A török kormánypárt „nem hagyhatja figyelmen kívül a nép üzenetét” a vasárnapi isztambuli főpolgármester-választáson elért ellenzéki győzelem után – húzta alá Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén.

A szavazás óta tartott első nyilvános beszédében Erdogan hangsúlyozta, hogy az AKP „nem dughatja homokba a fejét”.
Egyúttal felhívta a figyelmet: a kormánypárt – politikai gondolkodásával összhangban – nem sértődik meg, nem vádolja a népet. „Pont ellenkezőleg, megvizsgáljuk, hogy miért nem tudtuk megértetni magunkat az emberekkel” – fogalmazott a török elnök.

Jelezte: kimutatjuk, hol milyen hiányosságok, hibák voltak és igyekszünk orvosolni. A tanulmányok alapján határozottan megtesszük a szükséges lépéseket, ám nem külső iránymutatás, hanem saját önmeghatározásunk szerint – szólt párttársaihoz Erdogan, aki államfőként az iszlamista-konzervatív kormánypárt elnöke is egyben.

Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és isztambuli polgármesterjelöltje, Binali Yildirim volt miniszterelnök pártjuk, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakciójának ülésén Ankarában 2019. június 25-én, két nappal a megismételt isztambuli polgármester-választás után. Az újra megtartott választáson ismét az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje győzött.
MTI/AP/Burhan Ozbilici

Hangsúlyozta: az AKP Isztambulban a rendelkezésére álló kerületi polgármesterek és a városi tanácsban ülő tagjai révén arra fog törekedni, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsa a metropolisz lakóinak. Erdogan ugyanakkor kiemelte: személy szerint ő maga, a minisztériumok, valamint az egyéb állami intézmények is tovább dolgoznak az Isztambullal kapcsolatos tervek, befektetések, célok megvalósításán. „Amíg Allah életet és erőt ad, azon dolgozunk, hogy méltóvá váljunk a nép szeretetére és bizalmára” – fogalmazott a török államfő.

Erdogan felszólalásában ismét gratulált a fő ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) színeiben induló Ekrem Imamoglunak, aki a nem hivatalos végeredmény értelmében 54,21 százalékkal, a korábbinál jóval nagyobb arányban győzött a vasárnap megismételt isztambuli főpolgármester-választáson. A török elnök nyomatékosította, hogy tiszteletben tartja az isztambuliak döntését, és reményét fejezte ki, hogy az a város és az ország javára válik.
Az AKP jelöltje, Binali Yildirim volt kormányfő ezúttal a szavazatok 44,99 százalékát kapta.

A szavazást azért ismételték meg, mert a március 31-i helyhatósági választáson született szoros ellenzéki győzelmet a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta, az illetékes hatóság pedig helyt adva a fellebbezésnek a főpolgármester-választás eredményét érvénytelenítette, Imamoglu főpolgármesteri megbízólevelét pedig visszavették. A lépés nemzetközi bírálatot is kiváltott. Imamoglu akkor mindössze 0,16 százalékkal, azaz 13 ezer 700 szavazattal előzte meg Yildirimet, most ez a szám több mint 806 ezer 400.
Isztambul új főpolgármestere kedden közölte: a megbízólevelét valószínűleg szerdán veheti át ismét.

 

Forrás: MTI

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »