Fokozódik az ellenzék ellehetetlenítése Kambodzsában

Kambodzsában egyre fokozódik a másként gondolkodók elleni nyomásgyakorlás, a helyi hatóságok kihallgatták, beidézték vagy őrizetbe vették a korábban már feloszlatott ellenzéki Kambodzsai Nemzeti Megmentés Párt (CNRP) 140 tagját – közölte szerdán az ENSZ két emberi jogi szakértője.

Az ENSZ két különmegbízottját, Rhona Smith-t és David Kaye-t az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kérte fel, hogy vizsgálja meg az emberi jogok, valamint a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának helyzetét Kambodzsában. Az ENSZ szakértői szerint úgy tűnik, a kambodzsai hatóságok megpróbáltak egyes személyeket megfélemlíteni vagy elhallgattatni politikai véleményük miatt.

Az ENSZ szakértői aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Kambodzsában a büntetőjogot a szólásszabadság ellen használják fel.

Az ellenzéki Kambodzsai Nemzeti Megmentés Párt támogatóit korábbi rendezvények, illetve a párt vezetőivel szimpatizáló megnyilvánulásaik miatt idézték be a helyi hatóságok. A Kambodzsai Nemzeti Megmentés Párt volt az egyetlen ellenzéki politikai tömörülés az ország nemzetgyűlésében, a pártot azonban bírósági végzéssel 2017-ben feloszlatták.

Az ENSZ szakértői közleményükben kifejtik, hogy az emberek beidézése sérti a megfelelő eljáráshoz és tisztességes tárgyaláshoz való jogukat, emellett felhívják a figyelmet, hogy az őrizetbe vett személyek közül egyeseket bűncselekményre való felbujtással vádolnak, ez azonban nem megfelelő tétel pusztán amiatt, hogy kifejezték politikai véleményüket.

A kambodzsai legfelsőbb bíróság 2017 novemberében a kormány kérésére oszlatta fel az ellenzéki Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártot (CNRP), így a 2018 júliusi választásokat a párt részvétele nélkül tartották meg. Az ellenzékieket hazaárulással és azzal vádolták, hogy összeesküdtek egy külföldi hatalommal a kambodzsai kormány megdöntésére. A CNRP tagadta a vádakat, azt állítva, hogy azok politikai célzatúak. A hatóságok őrizetbe vették a párt vezetőjét, Kem Sokhát, aki több mint egy évet töltött rács mögött, tavaly szeptember óta pedig házi őrizetben tartják. A párt több magas rangú képviselője már elhagyta Kambodzsát, tartva a hatóságok fellépésétől.

Az emberi jogok és demokrácia helyzete miatt februárban az Európai Unió 18 hónapig tartó eljárást kezdett meg Kambodzsa ellen, melynek végén az országot kizárhatják egy uniós kereskedelmi programból. Az EU azt kezdeményezte, hogy Kambodzsát vegyék ki a Fegyveren Kívül Mindent (Everything But Arms – EBA) elnevezésű programból, amely a világ legkevésbé fejlett országainak biztosít vám- és kvótamentes exportlehetőséget az unió területére. Az EU kifogásolja ugyanis a kambodzsai ellenzék ellehetetlenítését. Az EU lépésére válaszul Hun Sen kambodzsai miniszterelnök, aki 1985 óta áll a délkelet-ázsiai ország élén, az ellenzék „teljes megsemmisítésével” fenyegetőzött.

Forrás: MTI/Reuters

  • Kapcsolódó cikkeink:

 

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »