Az atomhatalmak fejlesztik nukleáris arzenáljukat

Fegyverarzenáljuk korszerűsítésébe és fejlesztésébe kezdtek az atomhatalmak, miközben a nukleáris robbanófejek számának csekély mértékű csökkenése figyelhető meg – közölte a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) hétfőn közzétett éves jelentésében.

Az év elején a világ fegyverarzenáljaiban 13 865 nukleáris robbanófejet számoltak, ez mintegy 600-al kevesebb volt, mint 2018 elején. Az intézet becslései magukban foglalják az aktív használatban, illetve raktáron lévő készleteket, csakúgy mint a lebontásra váró robbanófejeket.

A SIPRI szerint az atomhatalmak hozzávetőleg kétezer nukleáris robbanófejet tartanak magas fokú készültségben. Egyedül az Egyesült Államok és Oroszország a világ atomrobbanófej-készletének összesen több mint 90 százalékát birtokolják. A SIPRI szerint Washington 6185, Moszkva pedig 6500 nukleáris harceszközzel rendelkezik.

A nukleáris fegyverekkel rendelkező országok, azaz az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína, India, Pakisztán, Izrael és Észak-Korea arzenáljaik korszerűsítésébe kezdtek. A  tervezett vagy végrehajtott  modernizálási programok főként a hordozórakéta- és repülőgépes indítórendszerek, illetve az atomfegyvergyártó létesítmények fejlesztéseire összpontosítanak.

  • Korábban írtuk:

„Egyértelmű, hogy a nukleáris fegyverek továbbra is katonai stratégiáik és nemzetbiztonsági doktrínáik központi elemeit jelentik” – hangsúlyozta Shannon Kile, a SIPRI egyik elemzője. Mint mondta, a leszerelési egyezményekhez híven Moszkva és Washington is csökkentette – főleg a hidegháborús rivalizálás idejéből származó – korszerűtlenné vált robbanófejek számát, de ennek üteme alábbhagyott.

India és Pakisztán ugyanakkor a következő 10-15 évben jelentős mértékben kibővítheti nukleáris arzenálját – mondta Kile, aki a SIPRI nukleáris leszerelésért, fegyverellenőrzésért és az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáért felelős programját vezeti. Újdelhi jelenleg 130-140 robbanófejjel, Iszlámábád pedig 150-160-al rendelkezik.

A SIPRI jelentése szabadon hozzáférhető adatokra – azaz főként az e tekintetben átláthatóbb amerikai és brit kormányzati információkra – támaszkodik. Megjegyzi azonban, hogy az átláthatóság általános hiánya komoly kihívást jelent. Az intézet úgy tudja, Nagy-Britanniának 200, Franciaországnak 300, Kínának 290, Izraelnek pedig 80-90 robbanófeje van.

Az éves jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az észak-koreai vezetés 2018-ban is kiemelt programként kezelte nukleárisfegyver-programját, annak ellenére, hogy moratóriumot vezetett be az atomfegyverek és a közép-, valamint a nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták tesztelésére. A meglehetősen korlátozott információk arra engednek következtetni, hogy a kommunista rezsimnek 20-30 nukleáris eszköz áll rendelkezésére.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek