Kína jócskán megemelte az acélcsövekre vonatkozó dömpingvámokat

Peking megemelte az Egyesült Államokból és az Európai Unióból származó, egyes acélcsövekre és vezetékekre vonatkozó dömpingellenes vámokat – közölte a kínai kereskedelmi minisztérium pénteken.

A magas hőmérsékletű, vagy nagy nyomású környezetben használt, acélötvözetből készült, varratmentes csövekre és vezetékekre vonatkozó dömpingvámok június 14-étől 57,9 és 147,8 százalék között mozognak, vagyis esetenként tízszeresére nőttek a korábbi, 13 és 14,1 százalék közötti tarifákhoz képest, melyeket Kína 2014 óta az ilyen cikkeket beszállító amerikai és európai uniós cégekkel szemben alkalmazott. A korábbi tarifák érvényessége május 10-én járt le.

A minisztérium azt követően döntött az újabb, emelt dömpingellenes vámok kivetéséről, hogy vizsgálatot folytattak le a Belső-Mongóliai Északi Nehézipari Csoport nevű vállalat panasza nyomán, amely szerint az európai uniós és amerikai cégek a dömpingellenes vámok okozta nehézségek kiküszöbölésére tovább csökkentették az áraikat, hogy fenntartsák, illetve tovább bővítsék piaci részesedésüket Kínában.

A vállalat emiatt arra kérte a minisztériumot, hogy a dömpingvámok érvényességi idejének lejárta után további dömpingellenes vámokkal akadályozza a szóban forgó cégek káros tevékenységét a hazai vetélytársakkal szemben.

2017-es adatok szerint Kína csaknem 9500 tonnát importált a dömpingvámok érintette acélcsövekből és vezetékekből, melyeknek közel 95 százaléka érkezett az Egyesült Államokból és az Európai Unióból.

A dömpingellenes vámok nagy mértékű emelésével egyidőben Peking és Washington között egyre elmérgesedik a kereskedelmi konfliktus, melynek során az Egyesült Államok eddig 250 milliárd dollárnyi kínai importcikkre, Peking válaszul pedig összesen 110 milliárd dollárnyi amerikai árura vetett ki pótvámokat.

Trump újra védővámokkal fenyegette meg Kínát

Hamarosan nagyobb dózisban érkezhetnek Kína fenyegetései

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »