Timosenko most már koalícióra lépne Zelenszkijjel

A Haza (Batykivscsina) párt kész koalícióra lépni a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) párttal a július 21-i előrehozott választások nyomán megalakuló új parlamentben – jelentette be Julija Timosenko volt miniszterelnök a pártja hétfőn Kijevben tartott kongresszusán.

„Csapatunk kész erős koalíciót alkotni az új államfővel. Készen állunk arra, hogy egy erős cselekvési tervet ajánljunk. Szeretnénk egy új kurzust megvalósítani” – hangoztatta Timosenko.

Kifejtette, hogy kész cselekvési tervük van a kormányzás első száz napjára, amely időszak alatt kézzelfogható eredményeket tervez felmutatni. Hozzátette, hogy nemcsak az elnök pártjával, hanem minden demokratikus erővel készek együttműködni ennek a programnak a megvalósítása érdekében. Az elsőrendű feladatok között nevezte meg a lakossági rezsicsökkentést, a nyugdíjemelést és a gazdaság helyzetének javítását, valamint az egészségügyi reform felülvizsgálatát.

Hangsúlyozta továbbá valamennyi orosz fogságban lévő ukrán politikai és hadifogoly kiszabadításának fontosságát, valamint azt, hogy béketárgyalásokat kell folytatni a donyec-medencei konfliktus rendezéséről, de „kapituláció” és az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félsziget feladása nélkül.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) május 26-a és június 7-e között végzett felmérésének hétfőn közzétett eredménye szerint a Nép Szolgája – amelyet az összes megkérdezett 32,1 és a biztos pártválasztók 48,5 százaléka választana – továbbra is nagy előnnyel vezeti a pártok népszerűségi listáját .

A második helyen a Viktor Medvedcsuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa által irányított Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform – Életért nevű párt áll, amelyet az összes megkérdezett 7,8, a biztos szavazók 11,8 százaléka támogat. A harmadik helyen Petro Porosenko volt elnök újjáalakult pártja, az Európai Szolidaritás áll 5,4, illetve 8,1 százalékos támogatottsággal. Timosenko Haza pártja jelenleg a negyedik helyen áll, rá az összes megkérdezett 5,1, a biztos szavazók 7,8 százaléka készül voksolni.

Ötödik helyre jött fel Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes nemrég alakított Holosz nevű pártja, amelynek a biztos választók körében 5,6 százalékos a támogatottsága, az összes megkérdezett közül pedig 3,7 százalék szavazna rá, ha most lenne a választás.

A KMISZ felmérése szerint más párt nem lépné át a bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »