Teherán gazdasági terrorizmussal vádolja Washingtont

Elítélte a legnagyobb iráni petrolkémiai vállalat, a Persian Gulf Petrochemical Industries Company (PGPIC) elleni amerikai gazdasági szankciókat szombaton Teherán.

 

Abbász Múszavi, az iráni külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy az újabb amerikai büntetőintézkedések is megmutatták, mennyire tartalom nélküliek azok a kijelentések, amelyekben korábban Washington készségét jelezte a párbeszédre Iránnal. Felidézte egyben, hogy Donald Trump amerikai elnök egy héttel ezelőtt állította, hajlandó tárgyalni Teheránnal. Hozzátette, az újabb szankciók az amerikai gazdasági terrorizmus, illetve az Egyesült Államoknak az ország iránti ellenségességének újabb példája.

Az amerikai pénzügyminisztérium a Persian Gulf Petrochemical Industries Company (PGPIC) nevű cégre, továbbá annak 39 leányvállalatára és külföldi értékesítőire vetett ki szankciókat. A tárca közlése szerint a cég birtokolja Irán petrolkémiai termelőkapacitásának 40 százalékát, és az ország petrolkémiai exportjának 50 százalékáért felelős. A minisztérium a büntetőintézkedések alkalmazását azzal indokolta, hogy a vállalat több milliárd dolláros üzletet folytatott az IRGC-vel. Az iráni Forradalmi Gárda terrorszervezetté nyilvánítása lehetővé teszi Washington számára, hogy szankciókkal sújtson bármilyen olyan vállalkozást vagy természetes személyt, amely anyagi támogatást nyújt a szervezetnek.

Az iráni Forradalmi Gárda olyan elit hadtest, amelyet az 1979-es iszlám forradalom után hoztak létre az iráni síita teokratikus rendszer védelme érdekében. Jelenleg mintegy 125 ezer tagja van, légi és tengeri egységekkel is rendelkezik. Az alakulat része a Baszidzs nevű önkéntes félkatonai alakulat, amely elsősorban az országon belül aktív, illetve az al-Kudsz brigád, amely a térség más országaiban – például Szíriában – nyújt katonai segítséget Teherán szövetségeseinek.

Forrás: MTI/AFP

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »