Már több mint négymillióan menekültek el Venezuelából

Meghaladta a 4 milliót azoknak a venezuelaiaknak a száma, akik a hazájukat sújtó válság miatt elhagyták az országot – jelentette be pénteken a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A venezuelai menekültek és migránsok száma 2018 novembere óta, azaz mindössze hét hónap alatt egymillióval nőtt – derül ki a nemzeti hatóságok adataiból és egyéb, az IOM és az UNHCR által is használt hiteles forrásokból.

„A kivándorlás mértéke elképesztő. Míg 2015 végén mintegy 695 ezer volt a Venezuelát elhagyó menekültek és migránsok száma, ez 2019 közepére több mint 4 millióra emelkedett” – fogalmazott az ENSZ-szel kapcsolatban álló kormányközi szervezet és az UNHCR közös közleményében.

A venezuelai kivándorlók túlnyomó többsége a térségbeli országokban telepedett le. Kolumbiában 1,2 millió, Peruban 768 ezer, Chilében 288 ezer, Ecuadorban 263 ezer, Brazíliában 168 ezer, Argentínában pedig 130 ezer venezuelai tartózkodik jelenleg.

„Ezek riasztó számadatok, és hangsúlyossá teszik, hogy égető szükség van a befogadó közösségek támogatására a fogadó országokban” – vélekedett Eduardo Stein, az IOM és az UNHCR közös, venezuelai menekültekkel és migránsokkal foglalkozó különleges képviselője.

Nyilatkozatában Stein méltatta a latin-amerikai és a karibi országokat, hogy „példa nélküli módon kiveszik a részüket e válság kezelésében”, azonban hozzátette: nem lehetséges, hogy ezek az országok egyedül, nemzetközi segítség nélkül cselekedjenek.

Az IOM és az UNHCR egy tavaly decemberben elindított regionális terv részeként próbál támogatást nyújtani a fogadó országokban lévő 2,2 millió venezuelainak és további 580 ezer embernek 16 ország befogadó közösségeiben. A terv keretében előirányzott összegnek azonban eddig mindössze 21 százaléka biztosított.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Venezuelát a politikai és társadalmi krízis mellett súlyos gazdasági válság is sújtja, amely hiperinflációban, az ellátórendszerek összeomlásában, a gáz- és áramellátás, valamint a személyszállítási szolgáltatások és a vízellátás meghibásodásaiban nyilvánul meg. Az ENSZ szerint a venezuelai lakosság 24 százaléka, csaknem hétmillió ember szorul humanitárius segítségre.

Forrás: MTI/EFE

Friss hírek