Bevált Trump Mexikó ellen intézett fenyegetése

Mexikó a guatemalai határhoz vezényli nemzeti gárdáját – jelentette be helyi idő szerint csütörtökön Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter Washingtonban, aki egyúttal közölte: sikerült némi előrehaladást elérniük az amerikai féllel a közös határ mentén kialakult migrációs válság kezelésében.

„Elmagyaráztuk, hogy van hatezer emberünk, akiket oda fogunk küldeni” – mondta újságíróknak a mexikói diplomácia vezetője, miután amerikai illetékesekkel tárgyalt. Hozzátette, hogy pénteken is folytatódnak a tárgyalások az Egyesült Államokkal a migráció megfékezéséről. „Ma délután folytatjuk a tárgyalásokat. Még nem végeztünk. Azt hiszem, hogy sikerült előrehaladást elérnünk” – fogalmazott.

Mexikói és amerikai tisztségviselők szerdán is megbeszéléseket folytattak a Fehér Házban. Donald Trump amerikai elnök ezzel kapcsolatos Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: bár történt előrelépés, az még „közel sem elegendő”.

A Bloomberg hírügynökség saját forrásaira hivatkozva közben úgy értesült, hogy az Egyesült Államok fontolgatja a bejelentett büntetővámok kivetésének az elhalasztását, több időt engedve ezáltal a megbeszéléseknek.

Mike Pence amerikai alelnök azt írta – szintén a Twitteren -, hogy világossá tette a mexikói küldöttség számára: országának többet kell tennie a déli határon kialakult, sürgős megoldást igénylő válság kezelése érdekében.

Közben Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök bejelentette, hogy szombaton megmozdulást tartanak Tijuana határvárosban a „nemzeti egységért”, hogy „megvédjék Mexikó méltóságát”, egyúttal a „barátság megőrzéséért” az Egyesült Államokkal.

Hidalgo, 2019. június 5.
Közép-amerikai migránsok a dél-mexikói Chiapas állambeli Hidalgo guatemalai határátkelőjénél 2019. június 4-én. Donald Trump amerikai elnök a napokban kilátásba helyezte, hogy június 10-étől 5 százalékos vámot fog kivetni minden mexikói árura, hogy ezzel kényszerítse az országot az Egyesült Államok déli határához egyre nagyobb számban érkező közép-amerikai illegális bevándorlók feltartóztatására.
MTI/AP/Marco Ugarte

Trump a múlt héten jelentette be, hogy az Egyesült Államok június 10-étől az amerikai piacra irányuló teljes mexikói exportra 5 százalékos büntetővámot vet ki, hacsak Mexikó nem tesz azonnali intézkedéseket az egyre nagyobb számban érkező közép-amerikai illegális bevándorlók feltartóztatásáért. Fenyegetése értelmében a vámtarifa havonta újabb 5 százalékponttal emelkedne, és így októberre elérné akár a 25 százalékot.

Az amerikai határon a többszörösére nőtt a feltartóztatott emberek száma az egy évvel ezelőttihez képest, és az érkezők többsége nem mexikói, hanem délebbi országokból igyekszik bejutni az Egyesült Államokba. Újdonság a migrációval kapcsolatban az is, hogy míg korábban többnyire egyedülálló férfiak próbálkoztak azzal, hogy bejussanak az USA-ba, jelenleg egyre több ember családostul érkezik a határhoz.

A mexikói pénzügyminisztérium a nap folyamán elrendelte 26 olyan személy bankszámlájának zárolását, akik „valószínű kapcsolatban állnak az embercsempészettel és a migránskaravánok illegális támogatásával”. A tárca pénzügyi hírszerzési részlege (FIU) közleményben hozzátette: az ügyet a vádhatóság elé terjeszti.

Forrás: MTI/EFE/Reuters/AP/Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »