Az amerikai gazdasági szereplőket egyre inkább aggasztja a kereskedelmi háború

A gazdasági aktivitás további erősödéséről számolt be az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán közzétett szubjektív állapotfelmérése, a Bézs Könyv, kiemelve egyúttal, hogy a felmérésbe bevont gazdasági szereplők egyre inkább tartanak a fokozódó nemzetközi kereskedelmi feszültség hátrányos következményeitől.

A Fed 12 regionális központja évente nyolc alkalommal készít szubjektív állapotfelmérést gazdasági szereplők, közgazdászok és piaci szakértők megkérdezésével. A Bézs Könyv megállapításait monetáris politikai döntéshozó ülésein veszi figyelembe a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC).

A Fed június 18-19-én tartja legközelebbi kamatdöntő ülését. Jerome Powell, a Fed elnöke kedden már jelezte a szövetségi tartalékbank-rendszer monetáris lazító szándékát a gazdasági aktivitás támogatására, valamint a kereskedelmi konfliktus káros következményeinek enyhítésére.

A Fed a gazdasági aktivitás „mérsékelt erősödését” állapította meg az áprilistól május közepéig terjedő periódusban. A vizsgált időszakban a megkérdezett szervezetek a foglalkoztatás élénk növekedéséről számoltak be az ágazatok széles körében, a kiskereskedelemtől kezdve a feldolgozóiparon át az építőiparig. A körzetek nagy részében azonban már kínálati hiány korlátozza a munkaerő-felvételt, ami a bérek növekedéséhez vezetett.

Mindazonáltal a termelő ágazatok input árainak mérsékelt emelkedéséről szóló beszámolók alapján arra lehet következtetni, hogy az amerikai fogyasztók még nem érezték meg a kereskedelmi háború hátrányos következményeit.

A Fed mostani helyzetelemzése a gazdaság javuló megítélését tükrözi, hiszen az előző, április közepén publikált felmérésben a 12 körzet többségében a gazdasági aktivitás nem változott a megelőző időszakhoz képest, és csak néhány körzet jelentette, hogy némi élénkülés volt tapasztalható. A mostani felmérés azonban még a Mexikóra kivetett vámtételek bejelentése előtt készült.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »