Az ausztrál jegybank felkészül a kereskedelmi háborúra

Közel három év óta először kamatot csökkentett az ausztrál központi bank kedden annak nyomán, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború kiszélesedése növelte a világgazdaságot fenyegető recessziós kockázatokat, egy globális monetáris lazítási ciklus felé terelve a nagy jegybankokat. 

Az ausztrál jegybank (RBA) 25 bázisponttal 1,25 százalékra, újabb történelmi mélypontra vitte le irányadó kamatát, összhangban a várakozásokkal. Philip Lowe, az RBA kormányzója azzal indokolta a döntést, hogy ezáltal támogatják a foglalkoztatottság növelését, illetve biztosítják, hogy a pénzromlás üteme összhangban álljon a középtávú céllal, azaz, hogy az infláció a 2 százalék és a 3 százalék közötti sávban legyen. Hangsúlyozta, hogy a világgazdaság növekedését fenyegető, egyre erősebb kockázatok a kereskedelmi viszályokból fakadnak.

„A nemzetközi kereskedelmi forgalom bővülése gyenge maradt, és a bizonytalanság növekedése kedvezőtlen hatást gyakorol a befektetési szándékokra számos országban” – mutatott rá Lowe, aki egyúttal további kamatcsökkentéseket helyezett kilátásba. 

Szerte a világban már egy sor központi bank lazította monetáris politikáját, mivel az amerikai-kínai kereskedelmi háború eszkalálódása fenyegeti a világgazdasági növekedést.

Májusban az új-zélandi jegybank csökkentette irányadó kamatát, két és fél év óta először, hogy támogassa a lassuló gazdaságot és ellensúlyozza a globális bizonytalanságokat. Dél-Korea jegybankja nem változtatott monetáris politikáján a múlt hónapban, de a lazítást előrejelző álláspontot fogalmazott meg, az indiai jegybank pedig várhatóan csütörtöki ülésén dönt a kamatvágás mellett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ausztrália hanyatlás nélkül megúszta a 2008-ban kirobbant pénzügyi és gazdasági világválságot, a világ 12. legnagyobb gazdasága utoljára 1991-ben volt technikai recesszióban. A tavalyi negyedik negyedévben azonban jelentősen csökkent a gazdasági növekedés, a csökkenő ingatlanárak, az emelkedő munkanélküliség, a nyomott fogyasztói kiadások és a lanyha infláció pedig nem sok jót ígér az első negyedévre.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek