Az ukrán parlamenti választáson is Zelenszkij pártja lehet a favorit

Egy hétfőn közzétett friss felmérés szerint, ha most tartanák a választást, négy párt jutna be az ukrán parlamentbe, és ezek közül is Volodimir Zelenszkij elnök Nép Szolgája (Szluha Narodu) nevű pártja szerezné meg magasan a legtöbb helyet a törvényhozásban.

A Szocialnij Monitoring központ és a Jaremenko intézet által május 15-31. között 2100 résztvevővel végzett felmérés eredménye szerint az összes megkérdezett közül a Nép Szolgája pártot 30,8 százalék támogatja. Azok közül pedig, akik biztosra mondták, hogy elmennek szavazni a július 21-re kiírt előre hozott választáson, és már azt is eldöntötték, melyik pártot választják, Zelenszkij pártjára 40,9 százalékuk készül szavazni. A második helyen a Viktor Medvedcsuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa által irányított, Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform – Életért párt áll, amelyet az összes megkérdezett 8,2, a biztos szavazók 11,1 százaléka támogat.

A harmadik helyen Petro Porosenko volt elnök újjáalakult pártja, az Európai Szolidaritás áll 7,9, illetve 10,5 százalékos támogatottsággal, a negyediken pedig a Julija Timosenko vezette Haza (Batykivscsina), amelyre 7, a biztos szavazók közül pedig 9,3 százalék készül szavazni.

Az ötszázalékos bejutási küszöböt jó eséllyel még két párt lépheti át, az Ihor Szmesko volt SZBU-főnök vezette Erő és Becsület – amelyre a felmérés összes résztvevője közül 4,8, a biztos választók köréből pedig 4,9 százalék adná voksát -, és Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter Polgári Álláspont nevű pártja – amelynek jelenleg 3,5, illetve 4,8 százalékos a támogatottsága.

Emellett van még esélye erre a Szvjatoszlav Vakarcsuk, az Okean Elzy rockzenekar énekese pár hete alakult Holosz nevű pártjának is, amelynek jelenleg 2,5, illetve 3,3 százalékos a támogatottsága.

Területileg a Nép Szolgája párt népszerűsége a keleti országrészben a legnagyobb – kivéve a Donyec-medencét -, míg a nyugati megyékben gyengébb. Az Ellenzéki Platform – Életért párt a Donyec-medencében kapná most a legtöbb szavazatot, az ország többi részében azonban jóval rosszabbul szerepelne. Porosenko pártja főként a nyugati, kisebb mértékben a déli országrészben erős, Timosenko pártjának támogatottsága pedig az ország nyugati, déli és középső régióiban egyenletes, viszont a keleti országrészben és a Donyec-medencében, kimondottan gyenge.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »