Ősszel már nehezebb dolga lesz Netanjahunak

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök súlyos politikai vereségének minősítették a kormányalakítási kudarcot az izraeli lapok által megszólaltatott politikai elemzők csütörtökön.

Netanjahu átütő választási győzelme után másfél hónapot kapott a kormányalakításra, de súlyos politikai vereséget szenvedett – közli Joszi Verter a Haarec című lapban. Ha a szeptember 17-ére kiírt új választásokat megnyerné is, már nem lesz ideje az új kormányának olyan törvényeket előterjesztenie, amelyek a mentelmi jog alapján megakadályoznák a politikus bíróság elé állítását az ellene folyó korrupciós ügyekben – írta az elemző, aki szerint megkezdődött a visszaszámlálás a Netanjahu-korszak végéig.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Nem sikerült Netanjahunak a kormányalakítás, új választás jön Izraelben

Netanjahu a korrupciós vádemelés elhalasztását sürgeti

Verter egyenesen őrültségnek nevezi azt, hogy egy bűncselekményekben gyaníthatóan érintett politikus egy egész országot új választásokba sodor, és pártjának, valamint jövendő koalíciójának egyik tagja sem csap az asztalra, hogy megállítsa.

Ha az új koalíciós pártok 61 mandátumot szereznének is szeptemberben az Avigdor Liberman vezette Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) nevű párt nélkül, a kormány várhatóan csak egy hónappal az október elejére kiírt főügyészi meghallgatása után állhat fel, és addig nem lépnek hatályba azok a törvények, amelyek szavatolnák Netanjahu jogi érintetlenségét.

Verter szerint Netanjahu – aki „egymás után húzta elő a nyulakat a kalapjából” – megalázó kudarcot vallott, amikor szerdán kétségbeesetten, de eredménytelenül próbált koalíciójába átcsábítani képviselőket vagy csoportokat a politikai porond túloldaláról.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben 2019. május 29-én, miután nem sikerült megalakítania ötödik kormányát, így az izraeli parlament, a kneszet megszavazta önmaga feloszlatását. A 120 képviselőből 74 támogatta az április 9-i választások után április 30-án felesküdött kneszet feloszlatásáról szóló törvényjavaslatot és az új választások kiírását, várhatóan szeptember 17-ére. MTI/EPA/Abir Szultan

Roít Hecht politológus szintén a Háárecben megjelent elemzése szerint a kormányzó jobboldali Likud párt politikusainak igazuk van, amikor Libermant vádolják a kudarcért. Ő ugyanis már a választások másnapján, április 10-én elhatározta, hogy nem engedi győzni Netanjahut, és habozás nélkül végig is vitte tervét – írta.

Hecht szerint eddig sosem lehetett tudni, hogy mikor ér véget a Netanjahu-korszak, legfeljebb arra lehetett számítani, hogy jobboldalról fogják megszorongatni. Liberman igen problematikus ember, cinikus, bűncselekményekkel gyanúsították, bíróság előtt is állt, ezzel együtt azonban nehéz nála bátrabb politikust találni az izraeli politikai életben – közölte Hecht.

A szerző szerint az új, szeptemberi választások sok tekintetben nem kedveznek Netanjahunak: a sikertelen kormányalakítási kísérlet idején napvilágra kerültek tervei a jogállam megsemmisítésével felérő, de őt megmentő törvényekről, amit ellenfelei nyilván ki fognak használni ellene a kampányban, és az ellene folyó jogi eljárások menetrendje is megakadályozza tervei végrehajtását. Helyzete sokkal nehezebb lesz ősszel – tette hozzá.

Noa Landau politikai elemző szerint valójában nem az ultraortodoxok besorozásáról szóló törvény vezetett a kormányalakítási kudarchoz, hanem a Netanjahu és Liberman közötti személyes kapcsolatokban kell keresni a választ. Azonban egyik politikus sem szokta megosztani titkait a nagyközönséggel, így talán soha nem fog kiderülni a valódi ok – írta a lapban.

Nahum Barnea elemző a Jediót Ahronót honlapján, a yneten úgy vélekedett, hogy Liberman – szemben a legtöbb politikussal,- nem vásárolható meg valamely miniszteri hivatallal, mert szinte már mindet birtokolt a múltban: volt már külügyminiszter és védelmi miniszter is.

„A politika számomra nem megszállottság”- hangoztatta korábban, kijelentésével szembe állítva magát a megszállottan hivatalra vágyó államférfiakkal, köztük Netanjahuval.

Forrás: MTI

Friss hírek