Az EU túlzottdeficit-eljárást indíthat Olaszország ellen

Túlzottdeficit-eljárást kezdeményezhet az Európai Bizottság Olaszország ellen a jövő héten azért, mert a dél-európai ország nem tudta megfelelő mértékben csökkenteni az államadósságot – tudta meg a Bloomberg hírügynökség európai uniós forrásokból hétfőn.

A bizottság június 5-én teszi közzé ajánlásait az uniós tagállamok által benyújtott stabilitási, illetve konvergenciaprogramokról, és ennek keretében kezdeményezheti a hosszú és bonyolult folyamat elindítását.

Az EU stabilitási és növekedési paktumának értelmében a tagállamok költségvetési hiánya nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát, az államadósság pedig nem lépheti át a GDP 60 százalékát. Olaszország államadóssága 2300 milliárd euróra, a GDP 131 százalékára rúgott tavaly, ami a második legmagasabb arány volt az EU-ban.

A bizottság ajánlására a pénzügyminiszteri tanács indíthatja el a túlzottdeficit-járást, amelynek során az érintett országnak az általa vállalt korrekciós intézkedéseket és politikákat tartalmazó tervet kell benyújtania, a megvalósításra vonatkozó határidőkkel együtt. Az ajánlások alkalmazását elmulasztó euróövezeti országok akár a GDP 0,2 százalékát is elérő bírsággal sújthatók. Olaszország esetében a bírság nagyjából 3,5 milliárd euróra rúghat.

A pénzügyminiszteri tanács a június közepén vagy a július elején esedékes ülésén foglalhat állást az Európai Bizottság javaslatáról. Eddig egyetlen EU-tagállamot sem sújtottak bírsággal a túlzottdeficit-eljárás keretében.

A Bloomberg értesülésének megjelenése után az euró árfolyama tovább gyengült a dollárhoz képest, a tízéves olasz államkötvények hozama pedig 7 bázisponttal 2,62 százalékra emelkedett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »