Egyelőre nem várható kamatmódosítás az USA-ban

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed május 1-jén véget ért kétnapos kamatdöntő ülésének szerdán közzétett jegyzőkönyve szerint a Federal Reserve monetáris politikája továbbra is „türelmes” marad, figyelembe véve a pénzügyi, gazdasági feltételek alakulását, azonban a jelek szerint egy ideig nem számítanak kamatmódosításra.

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a május 1-jén véget ért kétnapos ülésén a piaci várakozásokkal összhangban a december óta érvényes 2,25-2,50 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatot. A szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv tanúsága szerint a döntés az ülésen egyhangúlag született meg.

A FOMC tagjai a kamatdöntés után ismertetett közleményben jelezték, hogy nem számítanak kamatemelésre a következő hónapokban, miközben jelek mutatnak arra, hogy erőre kap a gazdaság, alacsony infláció mellett.

A Fed szerdán közzétett jegyzőkönyve szerint – figyelembe véve az amerikai és a globális gazdasági és pénzügyi fejleményeket – a további kamatmódosításokat tekintve a döntéshozók „bizonyos ideig türelmesek” lesznek. Elemzők szerint ezek a szavak azt jelzik, hogy nemigen van szükség kamatmódosításra.

A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot, hogy ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt. A Federal Reserve 2018-ban négy alkalommal, 25-25 bázispontos kamatemelést hajtott végre, legutóbb decemberben, amikor 2,25-2,50 százalékra húzta fel az irányadó kamatsávot.

A legutóbbi, május 1-jén végződött ülés szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve alapján a döntéshozó testület tagjai a kamatmódosítások mértékét és ütemét a gazdasági kondíciók és kilátások, a foglalkoztatás és az infláció indikátorainak figyelembe vételével határozzák meg a jövőben.

A jegyzőkönyv szerint a Fed döntéshozói közül néhányan úgy érveltek, hogy abban az esetben lehet szükség további kamatemelésre, ha nő az inflációs kockázat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »