Csak az EP-választás után ül össze az osztrák parlament

Az Ausztriában kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) csak az európai parlamenti választásokat követően, május 27-én hívná össze az osztrák parlament rendkívüli ülését a kormányválság megvitatására – közölte az ÖVP parlamenti frakcióvezetője az APA osztrák hírügynökséggel hétfőn.

Az ellenzéki szociáldemokraták, az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS), valamint a Peter Pilz vezette Liste Jetzt (Most listája) baloldali populista párt határozott tiltakozásukat fejezték ki a halasztás miatt.

Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke már vasárnap este sürgette a Nemzeti Tanács (törvényhozás alsóháza) rendkívüli ülésének összehívását szerdára, amin már kezdeményezhető lenne az új választások kiírása.

„Az ÖVP el szeretné odázni a Strache-ügy feltárását, valamint a rendkívüli ülés megtartását az EP-választásokat követő időpontra. Ez oly mértékű hatalmi visszaélés a demokráciával, amilyet az osztrák parlament még nem látott a második köztársaság fennállása alatt” – jelentette ki Jörg Leichtfried, a szociáldemokraták frakcióvezető helyettese hétfőn, aki egyúttal követelte Wolfgang Sobotka néppárti házelnöktől, hogy még hétfőn tegyen eleget az SPÖ indítványának, „ha nem akarja magát bűnrészessé tenni”.

Sobotka ugyanakkor közömbösnek mutatkozott. Szóvivőjén keresztül közölte: a frakcióvezetők nem tudtak megállapodni, ezért a parlament elnökségi ülését csütörtökre tűzték ki, hogy dűlőre jussanak a rendkívüli ülés kitűzésének kérdésében.

Mindemellett a Peter Pilz, a Liste Jetzt vezetője által hétfőn bejelentett bizalmatlansági indítvány tovább növelte a nyomást a néppártra. Pilz abban reménykedik, hogy kezdeményezését a NEOS és az SPÖ is támogatni fogja. Az APA szerint az indítvány benyújtását FPÖ-s képviselők is támogathatják, hogy így tántorítsák el az ÖVP-t Herbert Kickl szabadságpárti belügyminiszter esetleges menesztésétől.

  • Kurz menesztené Kickl-t
Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár hétfőn Bécsben bejelentette, hogy Herbert Kickl menesztését fogja javasolni az államfőnek. A kancellár szerint a jelen helyzetben az lett volna következetes, ha Kickl önként lemond tisztségéről. Kurz hangsúlyozta: mostani lépését egyeztette Alexander Van der Bellen elnökkel. Ausztriában hivatalosan csak az államfő bocsáthat el minisztereket.

Kurz a Strache-üggyel összefüggésben kijelentette: teljes átláthatóságra és a történtek hiánytalan feltárására van szükség.

Bécs, 2019. május 20.
Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár sajtóértekezletet tart a bécsi kancellárián 2019. május 20-án, két nappal az után, hogy Heinz-Christian Strache alkancellár, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke lemondásra kényszerült egy korrupciós botrány miatt. Kurz bejelentette, hogy Herbert Kickl osztrák belügyminiszter, szabadságpárti politikus menesztését javasolja.
MTI/EPA/Christian Bruna

  • Előzmények
Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár szombat este jelentette be, hogy felbontja a koalíciót az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), miután annak vezetője, Heinz-Christian Strache egy korrupciós botrány miatt lemondani kényszerült alkancellári és pártelnöki tisztségéről.

Az FPÖ elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ volt frakcióvezetője is, aki időközben kilépett a pártból, s minden tisztségéről, valamint parlamenti mandátumáról is lemondott.

Bonyolódik az osztrák kormányválság

Norbert Hofer az Osztrák Szabadságpárt új elnöke

A Süddeutsche Zeitung (SZ) a nap folyamán újabb részleteket közölt a Strache-videóról. Az FPÖ volt elnöke oroszországi kapcsolatairól hencegett a magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nőnek. Mint mondta, többször járt Moszkvában, ahol sok orosz barátja van. „Ezek mind remek fickók, végtelen sok lóvéjuk van, meg aztán ők ismernek és szeretnek minket” – idézte Strachét a lap.

A német újság a videón elhangzott kijelentésekre hivatkozva úgy tudja, az FPÖ közeledése Oroszországhoz Strache pártelnökségével kezdődött, 2005-ben. Akkor Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólagos közeli tanácsadója, Makszim Sevcsenko találkozott az FPÖ elnökével, később pedig tervet készítettek a stratégiai együttműködéshez. Ennek nyomán Putyint szívélyesen fogadták 2007-es bécsi látogatása alkalmával, 2008-ban pedig Strache megértést tanúsított az orosz csapatok georgiai beavatkozása iránt, s még ugyanebben az évben hivatalosan fogadták Moszkvában az osztrák ellenzék vezetőjeként.

Az orosz baloldali ellenzéki politikus és újságíró Sevcsenko, aki magát Strache jó barátjának mondta, az APA osztrák hírügynökségnek telefonon nyilatkozva cáfolta az SZ értesüléseit. Kijelentette: Strachét csak 2008 augusztusában ismerte meg a georgiai konfliktus kapcsán folytatott megbeszéléseken. Sevcsenko ugyanakkor hangsúlyozta: sosem volt Putyin személyes tanácsadója, hanem olyan civiltársadalmi tanácsadó testületekben vett részt, amelyeket az orosz államfő évente egy alkalommal meg szokott hallgatni.

Sevcsenko sajnálatát fejezte ki Strache lemondásával összefüggésben, ugyanakkor szerinte a volt FPÖ elnök vissza fog térni a politikába. „Úgy gondolom, el fog telni egy bizonyos idő az osztrák politikában és újból igény lesz Strache iránt. Végül is sokáig volt a jobboldali populizmus arca, és az is fog maradni” – tette hozzá.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI/APA

Friss hírek