Washington csapatokat csoportosít át a Perzsa-öbölbe

Szaúd-Arábia és a perzsa-öbölbeli országok hozzájárultak ahhoz, hogy az Egyesült Államok a területükre, illetve az öbölbe csoportosítsa át csapatait azzal a céllal, hogy elrettentsék Iránt egy esetleges katonai támadástól – írta szombaton az as-Sark al-Avszat című, szaúdi tulajdonú, pánarab napilap. 

A lapjelentés szerint a csapat-átcsoportosítás jóváhagyása az Egyesült Államok és az öbölbeli országok között meglévő kétoldalú egyezmények alapján történt. Konkrét államokat az újság nem nevezett meg.

Az Egyesült Államok célja nem az, hogy háborúba bonyolódjon Iránnal. Az az elsődleges motivációja, hogy egy közös akció keretében elrettentse Iránt attól, hogy katonai értelemben fokozza a feszültséget és kárt okozzon az Öböl-államok vagy az Egyesült Államok régióbeli érdekeinek” – írta a pánarab lap, jól értesült forrásokra hivatkozva.

Az utóbbi időben egyre feszültebbé vált a helyzet az öbölben, a Washington és Teherán közötti szócsaták hangneme miatt. Egy magas rangú iráni vallási vezető nemrég azt mondta: az Egyesült Államok flottáját akár egy rakéta is megsemmisítheti. Az Iráni Forradalmi Gárda légi hadosztályának parancsnoka pedig úgy fogalmazott, hogy az amerikai katonai egységek az öbölben immár nem fenyegetést, hanem célpontot jelentenek Irán számára.

Washington május elején a közel-keleti térségbe vezényelte az Abraham Lincoln amerikai repülőgép-hordozót, továbbá B-52-es nehézbombázókat is irányított egy katari amerikai légi támaszpontra, korábbi iráni fenyegetésekre hivatkozva.
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a CNBC amerikai hírtévének azt mondta, hogy az amerikai csapat-átcsoportosítás válasz azokra a jelentésekre, amelyek lehetséges iráni támadásról szóltak, és éppúgy szolgálja az elrettentést, mint a válaszcsapás lehetőségét szükség esetén. John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó arra figyelmeztette Iránt, hogy Washington megtorol bármiféle ellenséges cselekedetet. Bolton ugyan azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok nem akar háborút Iránnal, de kiemelte, készen áll választ adni bárminemű támadásra.

Az Egyesült Arab Emírségek hatóságai múlt vasárnap azt állították, hogy az ország partjai közelében szabotázsakció ért négy olajszállító hajót. A hét elején pedig Irán-barát jemeni felkelők vállalták a felelősséget egy létfontosságú szaúd-arábiai olajvezeték elleni dróntámadás elkövetéséért.

Forrás: MTI/dpa

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek