Londonnal is meggyűlhet a baja a Huawei-nek

A brit kormány felülvizsgálja a Huawei kínai távközlési óriáscég szerepvállalását a brit 5G távközlési hálózat kiépítésében – közölte csütörtökön a Downing Street.

Theresa May miniszterelnök hivatalának szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján, a Huawei nagy-britanniai fejlesztési részvételét és a kínai cég elleni új amerikai kereskedelempolitikai lépéseket firtató újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a kormány a Huawei szerepvállalásával összefüggésben vizsgálatot indított annak meghatározására, hogy mi legyen a brit 5G hálózat fejlesztésének megfelelő szakpolitikai iránya.

A szóvivő részletek nélkül hozzátette: amint a vizsgálat eredményéről szóló bejelentés elkészül, a média- és távközlési ügyekért felelős tárca vezetője tájékoztatja a parlamentet.

A múlt hónap végén belpolitikai botrányt okozott Nagy-Britanniában, hogy kiszivárgott a kormány nemzetbiztonsági tanácsának döntése, amely szerint a Huawei a brit 5G hálózat „nem központi” infrastrukturális elemeinek beszállítójaként „korlátozott” szerephez juthat a fejlesztésben. A döntést hivatalosan nem cáfolták, viszont a nemzetbiztonsági tanács elnöke, Sir Mark Sedwill vezetésével belső vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy ki a felelős az értesülés kiszivárogtatásáért. A testület nem nyilvános döntéséről a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap számolt be április végén nagy terjedelemben.

A nemzetbiztonsági tanács tagjai kötelesek titoktartási esküt tenni, és ha a testület üléseiről bizalmas értesüléseket szivárogtatnak ki, azzal törvénysértést követnek el.

Theresa May május 1-én menesztette Gavin Williamsont a védelmi miniszteri tisztségből, miután a vizsgálat őt találta felelősnek a kiszivárogtatásért. Williamson folyamatosan cáfolja, hogy ő vagy stábja lett volna a kiszivárogtatás forrása. A minap a Scotland Yard közölte: nem talált olyan bizonyítékot, amely rendőrségi eljárást indokolna a kiszivárogtatási ügyben.

Csütörtökön, nem sokkal a Downing Street bejelentése előtt a Henry Jackson Society nevű konzervatív londoni külpolitikai elemzőműhely tanulmányt tett közzé, amely szerint a Huaweit teljesen ki kellene zárni a nagy-britanniai 5G hálózat fejlesztéséből, mivel a cég működésére „a kínai állam gyakorol befolyást”.

A tanulmány „kockázatokkal járó döntésnek” nevezi, hogy a brit nemzetbiztonsági tanács hozzájárult a Huawei korlátozott részvételéhez a fejlesztésben. Az elemzőcég szerint nincsenek ugyan bizonyított esetek arra, hogy a vállalat a kínai kormány számára kémkedett volna, ennek ellenére azonban „az elővigyázatosság elvét kell alkalmazni” a céggel szemben.

A Henry Jackson Society csütörtöki tanulmányának bevezetőjét Sir Richard Dearlove, a brit külső hírszerzés (MI6) volt vezérigazgatója írta, megállapítva: a Huawei részvétele a brit 5G hálózat kiépítésében potenciális kockázatot jelentene Nagy-Britanniára. Dearlove szerint a kínai kormány a rendelkezésére álló fejlett technológiai kapacitásokat nemcsak a kínai lakosság „szélsőséges mérteket öltő és egyre fokozódó” ellenőrzésére, hanem globális méretekben zajló, agresszív hírszerzési műveletekre is felhasználja.

A legnagyobb brit mobil-távközlési cégek, köztük a Vodafone, az EE és a Three azonban eddig is a kínai vállalattal együttműködve fejlesztették 5G hálózatát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek