Nem szűnik az erőszakhullám Srí Lankán

Srí Lankán újabb országos éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el kedden a muzulmánellenes erőszakhullám miatt – jelentette be a szigetállam rendőrsége. Az embereket felszólították, hogy helyi idő szerint kedd este kilenc órától szerda hajnali négy óráig ne hagyják el az otthonukat.

A hatóságok a kényszerintézkedést elővigyázatosságból foganatosították az ország kilenc tartományában, hogy elejét vegyék a kisebbségi muszlimok és a többségi szingalézek közötti erőszak elharapódzásának.

A kijárási tilalmat először az Északnyugati tartományban rendelték el hétfőn, majd terjesztették ki az egész országra helyi idő szerint kedd hajnali négy óráig. A hatóságok hétfőn felfüggesztették a Facebookhoz, a WhatsApphoz és több más közösségi portálhoz való hozzáférést, miután muszlimellenes lázadások törtek ki több városban, válaszul a húsvétvasárnap keresztény templomok és szállodák ellen elkövetett terrorcselekményekre.

Minuwangda, 2019. május 14.
Katonák a fővárostól, Colombótól mintegy 45 kilométerre fekvő Minuwangdában történt zavargás helyszínén 2019. május 14-én. A zavargások a húsvétvasárnap templomok és szállodák ellen elkövetett terrorcselekmények miatt robbantak ki, amelyekben 290 ember életét vesztette, mintegy 500 pedig megsebesült.
MTI/EPA/M. A. Puspa Kumara

Az óvintézkedések ellenére hétfőn este egy 45 éves muszlim férfi életét vesztette a csőcselékkel vívott tusájában a fővárostól, Colombótól 63 kilométerre északra található Nattandija városban. A szingaléz közösség tagjaiból összeverődött tömeg az incidenst megelőzően a helyi mecset bezárását követelte, ami miatt vitába keveredtek a muszlimokkal. A hatóságok legalább 75 rendbontót őrizetbe vettek. A rendőrség elfogott két radikális szingaléz vezetőt is, akiket muszlimok elleni uszítással gyanúsítanak.

Ranil Vikremeszinghe kormányfő, aki kedden az Északnyugati tartomány erőszak sújtotta térségeibe látogatott, hétfő esti közleményében azt sérelmezte, hogy a felekezeti erőszak értékes forrásokat von el a merényletek kivizsgálásától.

A szigetországban április 21. óta feszült a helyzet, amikor 258 ember halt meg a három templom és három szálloda ellen elkövetett pokolgépes merényletekben. Az áldozatok többsége szingaléz katolikus volt, a támadások elkövetésével egy, az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez kötődő radikális iszlamista csoportot gyanúsítanak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »