Veszélybe kerültek az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások

Bizonytalanná vált, hogy folytatódnak-e a héten a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások, miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette a kínai árukra kivetett vámok emelését – tudatta egy kínai forrás és a Global Times című kínai pártlap főszerkesztője hétfő reggel.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap Twitteren jelentette be, hogy péntektől, a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások várható lezárulta után, rövid időre ugyan, de emelni tervezi a kínai árukra kirótt vámtarifákat. Az elnök közölte: 10 százalékról 25 százalékra, összesen 325 milliárd dollár értékben emelné a kínai árucikkekre kivetett vámok nagyságát.

Trump szerint ugyanis részben e vámoknak köszönhetőek az Egyesült Államok gazdasági eredményei, és ezért tervezi rövid időre megemelni a tarifákat. Mint írta: „Kína tíz hónapon keresztül a hightech-árucikkek után 50 milliárd dollár értékben 25 százalékos vámot, más portékák után pedig 200 milliárd dollár értékben 10 százalékos vámot fizetett az Egyesült Államoknak. Részben ezeknek a kifizetéseknek tudhatók be nagyszerű gazdasági eredményeink. Ez a tíz százalék péntektől 25 százalékra emelkedik. 325 milliárd dollár…”.

Hozzátette: „a kereskedelmi tárgyalások folytatódnak Kínával, de túlságosan is lassan, miközben ők megpróbálják újratárgyalni az egészet. Nem!”.

Februárban az amerikai elnök azt mondta, hogy elhalasztja a kínai portékákra tervezett, 25 százalékos vámok kivetését. Akkor arra hivatkozott, hogy „alapvető haladás” történt az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon a technológiai transzfer és a szellemi tulajdon védelme ügyében.

Trump elhalasztja a kínai importvámok emelését

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója nemrégiben zárta le Pekingben a kétoldalú tárgyalásokat, amelyek a héten szerdán Washingtonban folytatódnának a kínai miniszterelnök-helyettes vezetésével. Amerikai lapértesülések szerint a kínai delegációban ezúttal több mint egy tucat kormányzati hivatal és ügynökség munkatársai, több mint száz tisztségviselő vesz részt. A pekingi tárgyalási forduló után az amerikai pénzügyminiszter kifejezetten optimistán nyilatkozott a megállapodást illetően.

Bizonytalanná vált a tárgyalások folytatása

Hu Hszi-csin, a Global Times főszerkesztője hétfőn egy Twitter-bejegyzésben úgy vélekedett: Trump „fenyegetését” követően nagyon valószínűtlen, hogy Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes a héten az Egyesült Államokba utazzon tárgyalni.

Egy, a tárgyalásokhoz közelálló forrás pedig a The Wall Street Journal amerikai nemzetközi napilapnak elmondta: a kínai fél a tárgyalások a tervek szerint szerdán kezdődő legújabb szakaszának lemondását fontolgatja. Hozzátette: a döntés Liu Ho kezében van, aki, ha úgy határoz, hogy nem utazik Washingtonba a héten, azzal Peking hivatalos irányelvét követné, miszerint nem tárgyalnak fenyegetés alatt.

A kínai állami sajtó helyi idő szerint hétfő reggelig nem számolt be Trump bejelentéséről, amelyre ugyaneddig hivatalos reakció sem született Peking részéről.

Aggodalom a piacokon

Az ázsiai tőzsdék a kereskedelmi tárgyalások folytatódásának bizonytalansága miatt mind mínuszban álltak hétfő reggel fél hétkor. A sanghaji börze 5,19 százalékos, a hongkongi pedig 3,45 százalékos gyengülést jelzett, de szinte mindenütt másutt is egy százalék mínuszban álltak az indexek. A tokiói börze hétfőn zárva volt.

Az olajár is csökkent. Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,54 dollár, 2,19 százalék csökkenéssel, 69,29 dollárra esett, a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára pedig 1,43 dollárral, 2,31 százalékkal, 60,51 dollárra süllyedt.

A jüan is megsínylette a kiújult feszültséget Washington és Peking között, 3,5 havi mélypontra, 6,7980-ra gyengült a dollárral szemben.

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek