Most Ciprus miatt akasztotta össze a bajszát az USA és Törökország

Törökország határozottan folytatja a Ciprus közelében elkezdett próbafúrásokat – írta hétfői közleményében a török külügyminisztérium arra reagálva, hogy Washington előzőleg a tevékenység felfüggesztésére szólította fel Ankarát.

A tárca rámutatott: a Földközi-tenger keleti térségének országai között még nem született a nemzetközi jogszabályokkal összhangban méltányosságra alapuló olyan megállapodás, amely kijelöli a tengerfenéken a kizárólagos gazdasági övezeteket. A minisztérium elfogadhatatlannak minősítette, hogy egy harmadik fél a nemzetközi bíróság szerepébe helyezve magát igyekszik meghúzni a tengeri határokat.

A török külügyi tárca hangsúlyozta: amíg a sziget görög fele nem vonja be a sziget török lakosságát egyenjogú partnerként a szénhidrogén-forrásokat illető döntéshozó mechanizmusokba vagy egyoldalúan folytatja ezzel kapcsolatos tevékenységeit, addig a török ciprióták is ki fognak állni a tengerfenékre vonatkozó jogaikért.

Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő helyi idő szerint vasárnap adott hangot aggodalmának amiatt, hogy Törökország próbafúrásokat kezdett el egy tengeri területen, amelyet a nicosiai kormány Ciprus kizárólagos gazdasági övezetének részeként tart számon. A szóvivő provokatívnak nevezte Törökország lépését, mert szerinte az feszültséget kelt a térségben, s egyúttal önmérsékletre kért minden felet.

A török média szombaton Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterre hivatkozva számolt be arról, hogy próbafúrások kezdődtek a sziget környékén a csak Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság engedélyével. Törökország és a nemzetközileg elismert ciprusi kormány többször feszült már egymásnak területi viták miatt a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők után kutatva.

Törökország októberben indította útnak első, Fatih nevű fúróhajóját, amely Antalya török tengerparti város közelében folytat próbafúrásokat. Ankara egy második fúróhajót is vásárolt, amelyet eredetileg a fekete-tengeri térségben tervezett használni, de végül Ciprushoz vezényelt.

A szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság igényt tart a Ciprus környéki vizek alatt található energiahordozók egy részére, azonban a nicosiai kormány nem hajlandó tárgyalni vele erről.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »