Izland jó úton halad, hogy nyárrá változtassa a telet

Egy izlandi építész merész tervet eszelt ki a turizmus fellendítésére, valamint az élet egy kicsit élvezetesebbé tételére a helyi lakosok számára: fűtött biodómokat tervezett, ahol egzotikus ételeket termesztenek majd és ahol trópusi körülmények között lehet majd pihenni.

Ha beköszönt a tél az észak-atlanti szigeten, akkor marad is, méghozzá kilenc hónapon át. Ez nagyban hozzájárul az antidepresszáns szerek magas használatához, továbbá korlátozott lehetőségeket biztosít a mezőgazdaság számára. Izland azonban rengeteg szabad területtel, valamint – és ez talán még fontosabb – a föld alatt tárolt vulkáni hővel rendelkezik.

Hjordis Sigurdardottir építésznek (aki egyben a Spor i sandinn ehf vezérigazgatója) merész ötlete támadt: miért ne használják ki ezt a rengeteg geotermikus energiát? A szakember így három úgynevezett biodómot tervezett, amelyek közül a legnagyobb egy focipálya méreteivel vetekszik.

“Nem vagyunk kellően tisztában az általunk birtokolt gazdagsággal és az ebben rejlő lehetőségekkel. Sokkal több mindenre lennénk képesek ezzel az energiával” – fogalmazott a 49 éves ötletgazda egy közelmúltbeli interjúban.

A 37 millió dolláros projektnek már most erős támogatói vannak, még ha nincs is meg rá a teljes összeg. A támogatók között megtaláljuk Izland egyik legnagyobb bankját, az Ariont, valamint a WilkinsonEyre építész céget, amely Szingapúr lenyűgöző ökoturisztikai parkját, a Gardens by the Bay-t is tervezte.

A trópusi Izland

Az Amazon Seattle-i “buborék-központja” által inspirált üvegkupolákat banán és más trópusi ételek termesztésére fogják használni, továbbá – egyedülálló módon – mediterrán üdülőközpontokat kívánnak létrehozni az Északi-sark közelében.

Az ALDIN névre keresztelt projektet Reykjavík egyik parkjában, egy 4500 négyzetméteres területen akarják megvalósítani és 2021-ben tervezik megnyitni. A park három különböző éghajlatot “foglal majd magában” és ennek megfelelően a három biodómot különböző célokra építik. A legkisebb, az úgynevezett mezőgazdasági laboratórium nyitva áll majd minden látogató számára. Itt egy piac, oktatási területek, illetve éttermek lesznek. A másik kettő trópusi és mediterrán üdülőhelyként funkcionál majd, ahol üzleti találkozókat és különféle eseményeket is tarthatnak.

Az ALDIN projekt terve, forrás: WilkinsonEyre

Sigurdardottir meg van győződve arról, hogy a fejlesztés végül pénzt hoz a konyhára. Ha ez megvalósulna, az segíthet az ország turisztikai szektorának újjáélesztésében is, amely számára igen nagy érvágás volt, hogy március végén az izlandi Wow Air légitársaság lehúzta a rolót.

Az építész elmondása alapján az üzleti terv célja, hogy végül évi 3-400 000 turista érkezzen az üdülő-paradicsomba. Összehasonlításképpen: Izland leghíresebb turisztikai látványossága, a Kék Lagúna évente körülbelül 1,3 millió látogatót vonz.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »