Friss hírek

Izland jó úton halad, hogy nyárrá változtassa a telet

Egy izlandi építész merész tervet eszelt ki a turizmus fellendítésére, valamint az élet egy kicsit élvezetesebbé tételére a helyi lakosok számára: fűtött biodómokat tervezett, ahol egzotikus ételeket termesztenek majd és ahol trópusi körülmények között lehet majd pihenni.

Ha beköszönt a tél az észak-atlanti szigeten, akkor marad is, méghozzá kilenc hónapon át. Ez nagyban hozzájárul az antidepresszáns szerek magas használatához, továbbá korlátozott lehetőségeket biztosít a mezőgazdaság számára. Izland azonban rengeteg szabad területtel, valamint – és ez talán még fontosabb – a föld alatt tárolt vulkáni hővel rendelkezik.

Hjordis Sigurdardottir építésznek (aki egyben a Spor i sandinn ehf vezérigazgatója) merész ötlete támadt: miért ne használják ki ezt a rengeteg geotermikus energiát? A szakember így három úgynevezett biodómot tervezett, amelyek közül a legnagyobb egy focipálya méreteivel vetekszik.

“Nem vagyunk kellően tisztában az általunk birtokolt gazdagsággal és az ebben rejlő lehetőségekkel. Sokkal több mindenre lennénk képesek ezzel az energiával” – fogalmazott a 49 éves ötletgazda egy közelmúltbeli interjúban.

A 37 millió dolláros projektnek már most erős támogatói vannak, még ha nincs is meg rá a teljes összeg. A támogatók között megtaláljuk Izland egyik legnagyobb bankját, az Ariont, valamint a WilkinsonEyre építész céget, amely Szingapúr lenyűgöző ökoturisztikai parkját, a Gardens by the Bay-t is tervezte.

A trópusi Izland

Az Amazon Seattle-i “buborék-központja” által inspirált üvegkupolákat banán és más trópusi ételek termesztésére fogják használni, továbbá – egyedülálló módon – mediterrán üdülőközpontokat kívánnak létrehozni az Északi-sark közelében.

Az ALDIN névre keresztelt projektet Reykjavík egyik parkjában, egy 4500 négyzetméteres területen akarják megvalósítani és 2021-ben tervezik megnyitni. A park három különböző éghajlatot “foglal majd magában” és ennek megfelelően a három biodómot különböző célokra építik. A legkisebb, az úgynevezett mezőgazdasági laboratórium nyitva áll majd minden látogató számára. Itt egy piac, oktatási területek, illetve éttermek lesznek. A másik kettő trópusi és mediterrán üdülőhelyként funkcionál majd, ahol üzleti találkozókat és különféle eseményeket is tarthatnak.

Az ALDIN projekt terve, forrás: WilkinsonEyre

Sigurdardottir meg van győződve arról, hogy a fejlesztés végül pénzt hoz a konyhára. Ha ez megvalósulna, az segíthet az ország turisztikai szektorának újjáélesztésében is, amely számára igen nagy érvágás volt, hogy március végén az izlandi Wow Air légitársaság lehúzta a rolót.

Az építész elmondása alapján az üzleti terv célja, hogy végül évi 3-400 000 turista érkezzen az üdülő-paradicsomba. Összehasonlításképpen: Izland leghíresebb turisztikai látványossága, a Kék Lagúna évente körülbelül 1,3 millió látogatót vonz.

Forrás: Bloomberg

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: osztalékot csökkent a Bayer

A DAX tegnap átjutott a 200 órás mozgóátlagon (lila vonal) és egészen a 14.080 pontos szintig ralizott a ma hajnali ázsiai kereskedés idején, de az európai nyitáskor egy erős eladási hullám indult meg. A Bayer IV. negyedéves eredménye 78%-kal csökkent 2019-hez képest.

Read More »

Nagyon optimista a Daimler Truck

A Daimler Truck AG német haszongépjármű gyártó konszern a koronavírus-válság miatt tavaly bekövetkezett visszaesést követően idén eladásainak jelentős növekedésére és bevételarányos jövedelmezősége normalizálódására számít.

Read More »

Rendkívüli szigor jön Csehországban

A cseh kormány az eddigi legszigorúbb korlátozások bevezetését tervezi: a helyi sajtóban csütörtök reggel megjelent értesülések szerint az élelmiszerboltokon, drogériákon és gyógyszertárakon kívül bezárnák az összes üzletet, a szolgáltatókat és az iskolákat, továbbá jelentősen korlátoznák a lakosság szabad mozgását.

Read More »

Húsvét előtt biztosan nem lazít Olaszország

Az olasz egészségügyi miniszter szerdán a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások legalább április 6-ig tartó meghosszabbítását jelentette be, miközben San Marino Köztársaság nemzeti oltási napot hirdetett meg a miniállamba megérkezett orosz vakcina beadásának elindítása miatt.

Read More »

Kérdéses a CSA jövője

Frantisek Simáne, a Smartwings csoport tulajdonosa szerint a CSA tavalyi vesztesége mintegy másfél milliárd korona. A cég esetleges csődje azokat az ügyfeleket is érintheti, akik majdnem egymilliárd korona értékben repülőjegyeket vettek a CSA-tól, de eddig még nem használták fel azokat.

Read More »