A spanyol nagykövetségre menekültek Venezuela ellenzéki vezetői

Mind a 2014-es Maduro elleni megmozdulásokat szervező Leopoldo López, mind a magát idén januárban ideiglenes államfővé kikiáltó Juan Guaidó a caracasi spanyol nagykövetségen kapott menedéket a sikertelen hatalomátvételi kísérlet után. Továbbra is Maduro távozásában bíznak.

A spanyol külügyminisztérium közölte csütörtök késő este, hogy semmiképpen nem adja ki a venezuelai hatóságoknak Leopoldo López ellenzéki vezetőt, aki Spanyolország caracasi nagyköveti rezidenciára menekült. López azonban nem kér menedékjogot Madridtól, és nem hajlandó elhagyni hazáját felesége szerint, akit az El Mundo című spanyol lap idézett.

Leopoldo López venezuelai ellenzéki vezető, a magát az ország ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó parlamenti elnök szövetségese nyilatkozik a sajtónak a caracasi spanyol nagykövetségen 2019. május 2-án. MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

Aznap egy venezuelai bíróság letartóztatási parancsot adott ki López ellen, mert megsértette a 2017-ben ellene elrendelt házi őrizet szabályait. A törvényszék a venezuelai hírszerzést (SEBIN) bízta meg López kézre kerítésével, valamint azzal, hogy a Caracas közeli Ramo Verde katonai börtönbe vigye vissza. López 14 év börtönbüntetést kapott azért, mert a vád szerint erőszakra bujtott fel kormányellenes tüntetéseken. 2014-ben 43 ember vesztette életét a Maduro elleni megmozdulásokon, 2017 júliusában azonban házi őrizetbe engedték a Ramo Verde katonai börtönből.

López a magát az ország ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó szövetségese, kedden tűnt fel az oldalán a caracasi tömegtüntetésen. Guaidó szerint Lópezt a SEBIN egyes tisztségviselői szabadították ki, miután „amnesztiát és kegyelmet ígértek nekik”. Guaidó akkor arra buzdította a katonaságot, hogy álljanak át az ellenzék oldalára a súlyos válság sújtotta országban.

A felkelés kudarca nyomán a jobboldali Népakarat pártot vezető 48 éves López, felesége és lányuk a caracasi spanyol nagykövet rezidenciáján kapott menedéket. Az ellenzéki vezető az épület előtt csütörtök este újságíróknak kijelentette: nem fél attól, ha újra börtönbe kell vonulnia. Viszont – tette hozzá – arra számít, hogy Nicolás Madurót heteken belül elűzik a hatalomból.

Maduro államcsínykísérlettel vádolja Guaidót, az ellenzéki többségű törvényhozás elnökét, akit hozzávetőleg ötven ország el is ismert a hatalom legitim letéteményeseként.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »