Új megrendeléseket hozhat az Airbusnak a Boeing gépek repülési tilalma

A 737 Max típusú repülőgépek kivonása a forgalomból komoly anyagi károkat okozott az Emirates regionális  légitársaságának, a FlyDubai-nak. A közel-keleti légitársaság elnök-vezérigazgatójának kijelentése szerint elképzelhető, hogy Airbus megrendelésekkel fogják felváltani a Boeing gépeket.

Ahmed bin Saeed Al Maktoum,  az Emirates elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a FlyDubai kénytelen volt 40 darab 737 Max típusú gépet kivonni a forgalomból, a két, halálos áldozatokat követelő repülőszerencsétlenséget követően. Az elnök-vezérigazgató hozzátette, tekintve, hogy jelenleg 100 darab Max 8 típusú repülőgép van rendelésállományban, nem ülhetnek tétlenül, mindenképpen más megoldások után kell nézniük, így esetleg az Airbus A320 is számításba jöhet helyettesítőként.

„Meg kell néznem hasonló típusú repülőgépeket, például az Airbus-t” – jelentette ki a CNBC riporterének Al Maktoum az Arabian Travel Market eseményén Dubaiban. Az Emirates és a FlyDubai elnöke azonban hozzátette, hogy egyelőre nem szándékozik konkrét és hivatalos lépéseket tenni a megrendelések lemondása érdekében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Mégsincs kész a Boeing szoftverfrissítése

Esik a Boeing árfolyama a termeléscsökkentés hírére

Amikor arról kérdezték, hogy a Boeing balesetek miként hatottak a repülőgépiparra, Al Maktoum elmondta, ő több tárgyilagosságot remélt az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hatóságától (FAA) a Boeing repülőgépek megfeleltetésével kapcsolatban.

Búcsúzik az Airbus A380

Februárban, éppen 12 évvel azután, hogy elsőként birtokba vette az eget, az Airbus bejelentette, hogy befejezik az A380 óriásgép gyártását.
A világ legnagyobb sugárhajtású kereskedelmi repülőgépének jövője már hosszú ideje kétséges volt, miután világossá vált, hogy komoly anyagi függésben van az Emirates légitársaságtól.

Al Maktoum kijelentette, hogy a hatékonyabb repülőgéptípusok megjelenése hatással volt az A380 pályafutására, azonban az Airbus döntése, miszerint véget vet a programjának, nem fogja negatívan befolyásolni a repülőgépgyártóval való kapcsolatukat.

„Ez nem fog változni, ez elsősorban üzleti kérdés” mondta Al Maktoum, mielőtt hozzátette, hogy ő azt gondolja, hogy az Emirates színei még legalább egy évtizedig díszíteni fogják az óriásgépeket.

“Ma 107 repülőgépünk van, ez a szám 125-re fog emelkedni, mielőtt néhány idősebb modellt kivonunk majd a flottából” – jelentette ki.

Mindeközben az Emirates megerősítette, hogy 2020-ban bevezetik a „premium economy seating”-et a járataikon, amely egyfajta átmenetet képez majd a turista és az üzleti osztály között.

Forrás: CNBC

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »