Az USA-nak rendkívül fontos lenne Maduro megbuktatása

Hatalmas kockázatot jelent az Egyesült Államok vezetése számára, ha Venezuelában az általa támogatott Juan Guaidó ellenzéki vezetőnek nem sikerül elmozdítania a hatalomból Nicolás Maduro elnököt – figyelmeztetnek hivatalban lévő és egykori amerikai tisztségviselők.

Maduro eltávolítása Washington számára azért fontos, mert az olyan dominóhatást idézhetne elő a térségben, amely akár a kubai és a nicaraguai diktatúrák bukásához is vezethetne. A venezuelai vezetés elleni felkelés kudarca ezért a washingtoni adminisztráció legfontosabb célját ásná alá a féltekén.

„Most vagy soha. Ez mindenki számára világos mind az amerikai, mind a venezuelai oldalon” – vélekedett egy magas rangú amerikai tisztségviselő a dpa hírügynökség elemzése szerint. „Az még bizonytalan, hogy a helyzet mennyire fog eldurvulni, de azt mindenki látja, hogy ez az utolsó állomása Maduro esetleges elmozdításának” – tette hozzá.

Caracas, 2019. május 2.
A magát ideiglenes államfőnek nyilvánító Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament vezetője beszédét hallgatják támogatói a Nicolás Maduro venezuelai elnök elleni tüntetésen Caracasban 2019. május 1-jén. Guaidó ismét felszólította a hadsereget, hogy lázadjon fel Maduro ellen és távolítsa őt el a hatalomból, a kísérlet azonban kudarcba fulladt.
MTI/EPA/EFE/Rayner Pena

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója és Patrick Shanahan ügyvezető védelmi miniszter szerdán tanácskozott a Fehér Házban a venezuelai válsággal kapcsolatos lehetőségekről. Pompeo kijelentette, hogy az Egyesült Államok szükség esetén kész a katonai beavatkozásra Venezuelában, hogy véget vessen a felfordulásnak. Dunford kongresszusi meghallgatásán pedig azt mondta: Donald Trump elnök világossá tette, hogy minden opció szóba jöhet, és a hadsereg támogatja az elnököt, „ha többet kívánna”.

Fernando Cutz, a nemzetbiztonsági tanács nyugati féltekével foglalkozó osztályának egykori vezetője szerint mivel az Egyesült Államok részben felelős azért, hogy a venezuelai válság olyan gyors tempóban eszkalálódott, azért is felelősséget kell vállalnia, hogy sikerüljön békés megoldást találni, és a lehetőségeihez képest a legjobban segíteni a venezuelai népet.

Benjamin Gedan, aki Barack Obama volt amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsában volt a venezuelai ügyekkel foglalkozó illetékes, úgy vélte: bár Trump Venezuela-stratégiája alapvetően szilárd, Washington mégis a saját türelmetlenségének áldozata lett, és annak, hogy több alkalommal is irreális elvárásokat támasztott Maduro elmozdításának időzítésével kapcsolatban.

A venezuelai demokrácia helyreállításában való részvétel fontos külpolitikai győzelem lenne az Egyesült Államok számára: miközben kudarcot jelentene Oroszország számára, a világ egyik legjelentősebb olajtartaléka újra baráti kezekbe kerülne. Venezuela újjáépítése sok áldozatot követelne a regionális szövetségesektől, de hosszú távon ez a fejlemény nagy szolgálatot tenne az amerikai érdekérvényesítésnek a térségben – hangsúlyozta Gedan.

John Feeley, az Egyesült Államok egykori panamai nagykövete szerint Washington helyesen cselekszik, amikor jelentős támogatást ígér a venezuelai ellenzéknek, de azzal viszont gyengíti az üzenetét, hogy folyton Kubát vádolja, és következetesen a „zsarnokság trojkájának” nevezi Venezuelát, Kubát és Nicaraguát. Mindezzel azoknak az elméleteknek ad inkább hitelt, amelyek szerint itt valójában nem is egy Venezuelában, hanem egy Washingtonban kiagyalt tervről van szó.

Feeley úgy vélte, a venezuelai hatalomváltás hosszú és nehéz folyamat lesz, de vannak fontos sikerek, amelyeket ki kell emelni. „Ne feledkezzünk meg róla, hogy Juan Guaidó és az ellenzék egy másik vezetője, a korábban házi őrizet alatt tartott Leopoldo López kedden szabadon mozgott a caracasi utcákon, miközben Maduro a Miraflores elnöki palotában lapult meg. Ennek elég nagy szimbolikus jelentősége van” – húzta alá az egykori nagykövet.

  • Veszett fejsze nyele?
A venezuelai fővárosban szerdán meghallgatásra talált Juan Guaidó ellenzéki vezető felhívása, hogy az emberek vonuljanak az utcákra, kikényszerítve Nicolás Maduro elnök távozását a hatalomból, a számos sebesülést és egy halálos áldozatot követelő összecsapások ellenére azonban semmi sem utal arra, hogy fordulat következett volna be az egyre inkább politikai patthelyzetnek tűnő válságban.

Nem sikerült az ellenzéki áttörés Venezuelában

Az USA-nak nem tetszik az oroszok jelenléte Venezuelában

Forrósodik a helyzet Venezuelában

Forrás: MTI/dpa/Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »