A Fed ellenállt Trump nyomásának

Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete, ellenállt Donald Trump nyomásának, hogy csökkentse a rátát a gazdaság élénkítése céljából.

A nyíltpiaci bizottság (FOMC) a szerdán véget ért kétnapos ülésén a piaci várakozásokkal összhangban a december óta érvényes 2,25-2,50 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatot.

A FOMC tagjai jelezték, hogy nem számítanak kamatemelésre a következő hónapokban, miközben jelek mutatnak arra, hogy a gazdaság erőre kap, az infláció pedig alacsony.

A Fed kamatdöntése után ismertetett közlemény szerint az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexe csökkent az első negyedévben, a jegybanki inflációs célnak számító két százalék alá süllyedt. A közlemény összeállítói szerint a munkaerőpiac továbbra is feszes és a gazdasági aktivitás szilárdan nőtt, a munkahelyek száma bővült, továbbra is alacsony a munkanélküliség, ugyanakkor lassult a háztartások kiadása és gyengébb ütemben emelkedtek a vállalati beruházások az első negyedévben.

A kamatdöntés után gyengült a dollár a bankközi devizapiacon, az euró 1,1261 dollárra erősödött mintegy 30 perccel a kamatdöntés bejelentése után a korábbi 1,1244 dollárról. A New York-i tőzsde irányadó indexei felfelé vették az irányt, és a DJIA nyeresége 0,11 százalékról 0,25 százalékra, a Nasdaq mutatóé 0,39 százalékról 0,59 százalékra, az S&P 500 indexé pedig 0,09 százalékról 0,24 százalékra nőtt.

A kamatemelési ciklus elindulása, 2015 decembere óta a Fed kilenc alkalommal emelt kamatot, minden alkalommal 25 bázispontosat. A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot, hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt.

Donald Trump amerikai elnök az utóbbi időben többször sürgette az amerikai kamatalakítókat, hogy csökkentsék a kamatszintet, hogy ezzel is élénkítsék a gazdaságot.

Múlt héten az amerikai kormány azt közölte, hogy az idei első negyedévben meglepően jól teljesített az amerikai gazdaság, a hazai össztermék 3,2 százalékkal nőtt.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy az adatot látva a Fed meggondolná magát, és fontolóra venné a kamatemelést. Ennek az esélye szinte a nullával egyenlő, mivel az első negyedévi gazdasági növekedéshez több kedvező, egyszeri tényező járult hozzá, amelyeknek a hatása nem játszik szerepet a továbbiakban. Az év végéig valószínűleg kisebb ütemben nő az amerikai gazdaság, az év egészére 2,2 százalékos bővülés várható a tavalyi 2,7 százalék után.

A Fed egyik legfontosabb feladata az infláció 2 százalékos szinten tartása. A hét elején közölt adat szerint a márciusi infláció ettől jóval alacsonyabb, 1,5 százalék volt. Sok szakértő szerint amíg az infláció nem éri el, vagy haladja meg a két százalékot, semmi esély a kamatemelésre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »