Veszélyben a font tartalékvaluta-szerepe

A legfrissebb piaci felmérés szerint sok jegybank attól tart, hogy a brit EU-tagság megszűnése kikezdheti a font tartalékvaluta-státuszát.

A Central Banking Publications nevű szakportál által a Financial Times számára elvégzett, hétfőn ismertetett felmérés – amelyben a világ 80 legbefolyásosabb jegybankjának tartalékkezelő menedzserei vettek részt – kimutatta, hogy a vizsgálatba bevont szakértők harmada látja veszélyben a font globális tartalékvaluta-szerepét a Brexit miatt.

A felmérésben részes jegybankok az ismertetés szerint összesen 6900 milliárd dollárnyi devizatartalékot kezelnek, és a készleteken belül a font a negyedik legnépszerűbb tartalékeszköz a dollár, az euró és a japán jen után.

Nick Carver, a Central Banking Publications kiadójának vezetője a Financial Timesnak nyilatkozva úgy fogalmazott: a brit EU-tagság megszűnése a szakma megítélése szerint bizonytalanságot és árfolyam-kilengéseket jelent, és a jegybanki tartalékkezelők „az ilyesmit általában nem szeretik”.

Ugyanerre a kockázatra a nemzetközi hitelminősítők is felhívták a figyelmet. A Standard & Poor’s éppen pénteken vizsgálta az általa „AA” szinten nyilvántartott brit államadósság-besorolást, és közölte, hogy érvényben tartja az osztályzat negatív kilátását. Ehhez fűzött indoklásában az S&P kiemelte: az osztályzatot terhelő negatív kilátás annak a kockázatát tükrözi, hogy a brit áru- és szolgáltatásexport elveszítheti fő európai piacait, a külső finanszírozás szűkülhet, vagy a font globális tartalékvaluta-státusza nyomás alá kerülhet.

A cég közölte: abban az esetben le is minősítheti Nagy-Britanniát, ha a rendezetlen körülmények között végbemenő Brexit egyre bizonyosabb forgatókönyvvé válik, mivel szabályozatlan kilépés esetén eróziónak indulhat a brit gazdaság munkaerő- és tőkevonzó képessége, és e forgatókönyv a font tartalékvaluta-szerepét is kikezdheti.

Az S&P kiemelte, hogy a brit folyómérleg-egyenleg hiánya tavaly megközelítette a 110 milliárd dollárt, és ez a világ második legmagasabb nominális folyó deficitje volt az Egyesült Államoké után. A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy ez a folyómérleg-hiány jelentős külföldi finanszírozást igényel.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »