Putyin máris az új ukrán elnököt kóstolgatja

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán írta alá a rendeletet arról, hogy a Donyec-medence szakadár területeinek lakói mostantól egyszerűsített eljárásban szerezhetik meg az orosz állampolgárságot. Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök csapata szerint a döntéssel Moszkva elismerte, hogy agressziót hajtott végre.

„Egyáltalán nincs szándékunkban gondot okozni az új ukrán hatalomnak. De annak a helyzetnek az eltűrése, amelyben a donyecki és a luhanszki köztársaságok területén élő embereket megfosztották minden állampolgári joguktól, túllép minden határon az emberi jogok szempontjából” – jelentette ki Putyin szerdán Moszkvában az orosz törvényhozás tagjaival találkozva.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy az érintettek nem utazhatnak, és nem tudnak érvényt szerezni alapvető jogaiknak. „Ez tisztán humanitárius természetű kérdés” – fogalmazott Putyin.

Az elnök a FÁK-országokban az orosz állampolgárság iránt nagy számban megmutatkozó igénnyel kapcsolatos képviselői felvetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy személy szerint a lehető legjobban leegyszerűsíttetné az orosz állampolgárság felvételének rendjét. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy nem szabad szem elől téveszteni a biztonság szempontjait sem.

A szerdán publikált elnöki rendelet értelmében az orosz belügyminisztérium illetékes szerveinek három hónapon belül el kell bírálniuk a hozzájuk benyújtott honosítási kérelmeket. Az egyszerűsített honosítás keretében a hatóságok eltekintenek az oroszországi ötévi helyben lakás kötelezettségétől.

Ukrajna tavaly novemberben megtiltotta a 16 és 60 év közötti, orosz állampolgárságú férfiaknak, hogy beutazzanak a területére. Moszkva akkor azt közölte, hogy nem készül válaszlépésekre, sőt megkönnyíti az ukránok számára az orosz állampolgársághoz jutást. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy ennek törvényi akadálya nincs.

Putyin tavaly decemberben írta alá azt a március 24-én hatályba lépett törvényt, amely felhatalmazza az elnököt annak meghatározására, hogy a külföldiek mely kategóriái kaphatnak humanitárius okokból egyszerűsített formában orosz állampolgárságot. A jogszabály megkönnyíti az érintettek önkéntes Oroszországba költözését is. Az orosz belügyi tárca bejelentette, hogy az intézkedés elsősorban Ukrajna délkeleti részének lakosaira vonatkozik majd.

A régióból több mint egymillióan költöztek át Oroszországba. Közülük 77 ezren kaptak ideiglenes vagy állandó menedéket. A többiek munkavállalási, lakhatási vagy tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Ukrajna szakadár területeit 2014 óta Oroszország által támogatott fegyveresek tartják ellenőrzésük alatt.

Vjacseszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadó a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva „abszolút igazságos és természetes”, az érintettek számára „rendkívül fontos” lépésnek nevezte a honosítás leegyszerűsítését.

„Ez Oroszország kötelessége ezen oroszul gondolkodó emberekkel szemben, akik nagyon nehéz helyzetbe kerültek a kijevi rezsim elnyomó intézkedései miatt. Ukrajna elutasítja, hogy saját állampolgárainak ismerje el őket azzal, hogy gazdasági blokádot vezetett be ellenük, kirekesztette őket a választásokból, és katonai erőt alkalmazott velük szemben” – fejtette ki.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Szentpéterváron elmondta, hogy Putyin a megválasztott ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szavaival és tetteivel összhangban kívánja alakítani Moszkva és Kijev viszonyát. Rámutatott: sok a „fehér folt” azzal kapcsolatban, hogy az új ukrán vezető miként viszonyul a kétoldalú kapcsolatok alapvető kérdéseihez. Ezért, mint mondta, Oroszország érdeklődéssel várja Zelenszkij megnyilvánulásait például az Ukrajnában fogva tartott oroszok, mások mellett Kirill Visinszkij, a RIA Novosztyi Ukraina főszerkesztőjének ügyében.

Zelenszkijék szerint Oroszország most elismerte, hogy megszállta a Donyec-medencét

Azzal a döntésével, hogy ezentúl egyszerűsített eljárásban adja meg az állampolgárságot a kelet-ukrajnai szakadár területeken élőknek, Oroszország elismerte a világ előtt, hogy agressziót hajtott végre, és megszállta a Donyec-medence egyes területeit – állapította meg Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök csapata szerdán a Facebookon megjelentetett közleményében.

A megfogalmazás szerint a döntéssel Oroszország elismerte „felelősségét mint megszálló állam”, továbbá ez a lépés „újabb megerősítése a nemzetközi közösség számára annak, hogy Oroszország valóban az agresszor állam szerepét tölti be az Ukrajna elleni háborúban”.

„Ez a rendelet nem hoz bennünket közelebb alapvető feladatunkhoz, a tűzszünet eléréséhez” – szögezték le.  Biztosítottak ugyanakkor afelől, hogy Ukrajna továbbra is minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy „védje, segítse és biztosítsa a jogait azon állampolgárainak, akik kénytelenek a megszállt területeken maradni”. Hangsúlyozták, hogy egyik prioritásuk a megszállt területekről áttelepültek problémáinak megoldása, továbbá a megszállt területeken élőkkel való kapcsolattartás lehetőségeinek kiterjesztése, valamint komplex intézkedések megtétele a háború befejezése és az Ukrajnához tartozó területek megszállásának megszüntetése érdekében.

Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a Facebookon közzétett videoüzenetében törvénytelennek nevezte orosz útlevelek kiadását a Donyec-medence megszállt területein élőknek, kiemelve, hogy ez a lépés az ottani orosz katonai jelenlét igazolására és törvényesítésére tett kísérlet.

„Ez Oroszország beavatkozása egy független állam belügyeibe, súlyos megsértése Ukrajna szuverenitásának, területi épségének és függetlenségének, valamint a minszki megállapodásokban vállalt kötelezettségeinek” – jelentette ki Porosenko. „Ezzel a Kreml tudatosan és cinikus módon megsérti a nemzetközi humanitárius jogot, amely tiltja a megszálló hatalmaknak a megszállt területen élők állampolgárságának megváltoztatását” – mutatott rá. Szavai szerint Oroszország „nyíltan és vakmerően megtorpedózza a Donyec-medencei békefolyamatot”.

Pavlo Klimkin külügyminiszter a Twitteren tett bejegyzésében arra kérte a megszállt területeken lakó ukrán állampolgárokat, hogy ne vegyék át az orosz útleveleket.

Olekszandr Turcsinov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője szerint a lépéssel Moszkva célja az agresszió tudatos eszkalációja és nyomásgyakorlás az ukrán vezetésre. Meggyőződése, hogy Putyin ily módon teremti meg a jogi feltételeit az orosz fegyveres erők Ukrajna elleni bevetésének. „Ez azzal függ össze, hogy az orosz jogszabályok megengedik a fegyveres erők bevetését orosz területen kívül, ha orosz állampolgárok védelméről van szó” – emlékeztetett Turcsinov.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek