Putyin fogadta Kim Dzsong Unt

Kim Dzsong Un oroszországi látogatása segíthet Moszkvának és Phenjannak megérteni azt, hogy miként lehetne elérni a rendezést a Koreai-félszigeten – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön Vlagyivosztokban, az észak-koreai vezetőt fogadva.

Putyin azt hangoztatta, hogy Oroszország támogatja Kim Korea-közi viszony javításáért és az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatok normalizálásáért kifejtett erőfeszítéseit. Kim reményét fejezte ki, hogy tartalmas tárgyalást fog folytatni Putyinnal, együtt értelmezve és tanulmányozva a Koreai-félsziget problémáit. Ezután gratulált vendéglátójának tavalyi újraválasztásához.

Putyin és Kim első találkozója a vlagyivosztoki Russzkij szigeten, a Távol-keleti Szövetségi Egyetemen zajlik. Megfigyelők felhívták a figyelmet arra, hogy a négyszemközti megbeszélést követő, kibővített egyeztetésre az orosz diplomáciai, területfejlesztési és közlekedési miniszterek mellett a helyszínre érkezett Oleg Belozjorov, az Oroszországi Vasutak vezérigazgatója is. Ez azt jelentheti, hogy a tárgyalások témája lehet egy korábbi orosz javaslat, a transzszibériai vasútvonal összekapcsolása egy – mindkét Koreán áthaladó – korszerű vasúttal, ami szárazföldi összeköttetést teremtene a dél-koreai és az európai gazdaság között.

A tárgyalásokon megállapodások aláírása ennek ellenére nem várható, aminek elsődleges oka, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szigorú gazdasági szankciókat vezetett be Észak-Korea ellen, megpróbálva rávenni a kelet-ázsiai kommunista országot nukleáris és rakétaprogramjának feladására. A program szerint nem terveznek közös sajtótájékoztatót sem.

Vlagyivosztok, 2019. április 25.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) üdvözli Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt a vlagyivosztoki Russzkij szigeten lévő Távol-keleti Szövetségi Egyetemen 2019. április 25-én.
MTI/EPA/Pool/Alekszandr Zemljanyicsenko

Putyin Vlagyivosztokból az Egy övezet, egy út projekt pekingi csúcstalálkozójára utazik majd tovább, Kim páncélozott vonata pedig sajtóértesülések szerint csak szombaton indul vissza Phenjanba. Az észak-koreai vezető magánprogramja orosz sajtóértesülések szerint magában foglal több kulturális rendezvényt, egyebek között a Russzkij szigeten lévő delfinárium felkeresését, valamint közös vacsorát Oleg Kozsemjakóval, a távol-keleti Tengermellék terület kormányzójával.

A legutóbbi orosz-észak-koreai csúcstalálkozót 2011-ben Ulan-Udében tartották, Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök és Kim Dzsong Il akkori észak-koreai vezető részvételével. Putyin, aki 2000-ben járt Phenjanban, 2001-ben Moszkvában, 2002-ben pedig Vlagyivosztokban fogadta a jelenlegi észak-koreai vezető apját.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »