Erős kontraszt: a Brexit Párt nyerheti a brit EP-választást

Nigel Farage – a 2014-es EP választásokon győztes UKIP párt vezetője – múlt héten új pártot alapított, melyet Brexit Pártnak nevezett el. A közvéleménykutatások már az induláskor is jelentős, 15%-os eredményt jósoltak neki, a kormány tehetetlensége viszont azóta újabb támogatókat hozott neki. Az e heti 27%-os becslés már győzelmet jelentene.

Azon az EP választáson tehát, amin a britek már nem szerettek volna részt venni, jelen állás szerint egy múlt héten indult párt vinné el a győzelmet, miközben a legnagyobb ellenzéki párt, a Munkáspárt 22%-os eredménnyel, a kormányzó Konzervatív Párt pedig lesújtó, 15%-os eredménnyel végezne. A YouGov felmérése szerint a nem szavazók és a bizonytalan szavazók kiszűrése után a Zöld Párt 10%-on áll, a Liberális Demokraták 9%-on, a „Change UK – The Independent Group” pedig 6%-on.

Nigel Farage tehát 2014 után újra behúzhatja az EP-választásokat, a YouGov politikai kutatómendzsere, Chris Curtis szerint a Brexit Párt a mérges konzervatív szavazóknak köszönheti sikerét, azoknak, akiknek elege lett abból, hogy Theresa May képtelen végigvinni a Brexit-folyamatot. Azok közül, akik 2017-ben a Konzervatív Pártra szavaztak, májusban már csak a szavazók negyede adná a voksát újra a kormánypártra, a Brexitet támogatók közül pedig mindössze 12% szavazna a konzervatívokra.

Nigel Farage, az Európai Parlament Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája nevű, euroszkeptikus képviselőcsoportjának brit vezetője (k) függetlenségi tüntetőkkel találkozik, akik a brit EU-tagság megszűnését támogató March to Leave (Menet a kilépésért) elnevezésű, kéthetes gyalogos túra résztvevőit várják a londoni parlamentnél 2019. március 29-én, a brit kilépés eredetileg tervezett napján. A menet az észak-angliai Sunderland városból indult március 16-án.
MTI/AP/Matt Dunham

Theresa May egyelőre tartja magát ahhoz az elképzeléséhez, hogy még az EP-választások előtt elfogadtatja a parlamenttel a saját Brexit-csomagját, így végül nem kell majd megtartaniuk az EP-választásokat, erre azonban valójában igen kevés esély van. A napok telnek, az ellenzékkel folytatott tárgyalásoknak továbbra sincs kézzelfogható eredménye, az említett csomagot pedig már háromszor leszavazták és nincs jele annak, hogy negyedszerre meglenne az áttörés.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Independent / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »