Az adósságpiac szemében lassan Olaszország lesz az új Görögország

Londoni pénzügyi elemzők szerint a nemzetközi adósságpiac a hozamdinamikákból következtethetően már csaknem ugyanolyan kockázatos adósnak tartja Olaszországot, mint az évek óta súlyos adósságválsággal küszködő Görögországot.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szerdán ismertetett tanulmányában kimutatta, hogy a tízéves futamú görög állampapír hozamfelára az összehasonlítható lejáratú olasz szuverén kötvényeké felett immár alig 70 bázispont. A ház hangsúlyozza, hogy az évtized elején kibontakozott adósságválság óta nem volt ilyen csekély a görög állampapír kockázati hozamfelára az olasz kormánykötvényekhez mérve.

A cég grafikus kimutatása szerint a görög kockázati felár az olasz szuverén kötvények vásárlásához megkövetelt befektetői hozam felett 2012-ben, 3500 bázispont környékén tetőzött.

A Capital Economics elemzőinek szerdai előrejelzése szerint az olasz kötvényhozamhoz mért görög felár 2019 végéig 25 bázispontra csökken, tekintettel az olasz gazdaság gyenge kilátásaira, az olasz közfinanszírozás feszített helyzetére és a megnövekedett politikai kockázatokra.

A ház szerint az euróövezeti adósságválság elhatalmasodása óta Görögországot volt szokás „Európa beteg emberének” nevezni, ám ez a cím most már Olaszországot illeti meg, nem utolsósorban azért, mert a görög gazdaság tavaly 2007 óta nem  mért növekedési ütemet produkált, Olaszország viszont egy ideje technikai recesszióban van.

A cég várakozása szerint a görög gazdaság az idén 1,5 százalékkal nő – miközben az euróövezet egészének növekedési üteme várhatóan 0,8 százalék lesz -, Olaszország viszont recesszióban marad, és ebben a helyzetben valószínűleg erősödnek az olasz államadósság-helyzet fenntarthatóságával kapcsolatos aggályok.

A Capital Economics szerdai tanulmányában kiemeli, hogy a tízéves futamú olasz államkötvény 2,60 százalékos jelenlegi hozamszintje 140 bázisponttal magasabb, mint a hasonló hitelminősítői besorolású Portugália összehasonlítható futamú szuverén kötvényeié, Görögország átlagos hitelminősítői osztályzata viszont „B plusz”, vagyis változatlanul messze a befektetési ajánlású alapszint alatt jár. A ház szerint mindez azt jelenti, hogy az olasz állampapírokat a piac már nem befektetési szintű kötvényként árazza.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Olaszországot a piacvezető globális hitelminősítők egyelőre befektetési ajánlású osztályzatokkal tartják nyilván, de a besorolási dinamika lefelé tart.

A Standard & Poor’s nemrégiben leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Olaszország „BBB” szintű államadós-besorolásának kilátását, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az olasz kormány gazdasági és költségvetési politikája miatt várhatóan nem folytatódik az olasz államadósság-ráta csökkenése. Az S&P előrejelzése szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért bruttó és nettó olasz szuverén adósságkötelezettségek aránya a következő három évben 128,5, illetve 123,2 százalék környékén marad.

Egy másik globális hitelminősítő, a Moody’s Investors Service nem sokkal korábban az addigi „Baa2”-ről egy fokozattal „Baa3”-ra rontotta Olaszország államadósságának besorolását. A Moody’s indoklása szerint a költségvetési politika expanzívvá válása miatt az olasz államadósság-ráta a GDP 130 százalékához közelítő jelenlegi szintek környékén marad a következő években, és ez potenciális sokkoknak teszi ki az olasz gazdaságot.

A „Baa3” minősítés a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Ha a Moody’s innen tovább rontja az olasz szuverén besorolást, Olaszország ennél a hitelminősítőnél elvesztené befektetési ajánlású osztályzatát.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »