Trumpnak republikánus kihívója akadt

Bill Weld volt massachusettsi republikánus kormányzó személyében kihívója akadt hétfőn Donald Trump amerikai elnöknek a 2020-as elnökválasztásra.

A 73 éves Weld hivatalosan ugyan még nem regisztráltatta magát, de közleményben tudatta, hogy indulni szándékozik pártja jelöltségéért. Mint fogalmazott, azért, hogy „megőrizzük azt, ami Amerikát naggyá tette”.

„Ideje, hogy visszatérjünk Lincoln elveihez: az egyenlőséghez, a méltósághoz és a mindenki számára biztosított lehetőséghez”- írta a volt kormányzó, aki Donald Trump nevét meg sem említette. A jelenlegi helyzetért „a nagy politikai viszálykodást” és a „bármi áron győzni akarást” okolta, és mindezért mindkét pártot felelőssé tette.

2019. március 26-ai kép Bill Weld volt massachusettsi republikánus kormányzóról, aki bejelentette, hogy elindul a republikánus párt elnökjelöltségéért a 2020-as elnökválasztásra. EPA/CJ GUNTHER

Elemzők szerint Weld a republikánus szavazóbázis azon rétegét képviseli, amely úgy véli,  hogyDonald Trump olyan lényeges ügyekben szakított a Republikánus Párt elveivel, mint a külpolitika vagy a nemzetközi kereskedelem. Csakhogy ez a választóbázis a 2016-os voksolások óta nagyot zsugorodott.

A The Wall Street Journal megjegyezte: Trump támogatottsága a republikánus táborban óriási, és ezt részben jelzi az a kampánycsapata által vasárnap este nyilvánosságra hozott adat, miszerint az idei év első három hónapjában mintegy 30 millió dolláros felajánlás érkezett a kampány számlájára. Emellett a Republikánus Országos Tanács (RNC, a párt vezető szerve) teljes mértékben együttműködik a Trump-kampánnyal, vagyis az RNC-hez érkezett kampánytámogatások nem oszlanak meg az elnökjelöltségre pályázó több politikus között.

„Trump erőteljesen kezében tartja a pártot” – idézte a lap Dan Eberhart republikánus adományozót, aki szintén az elnök támogatója. Wild „bejelentkezésére” utalva Eberhart hozzáfűzte: „a párt nem keres massachusettsi liberálist”.

Bill Weld az 1990-es években kétszer volt az északkeleti Massachusetts állam kormányzója, de a 2008-as elnökválasztáson nem a republikánus jelöltet, John McCain szenátort támogatta, hanem a demokrata párti Barack Obamát. A 2016-os elnökválasztáson a libertárius elnökjelölt Gary Johnson alelnökjelöltjeként vett részt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »