Eredményes az uniós-török menekültügyi megállapodás

A Törökországban tartózkodó menekültek és az őket befogadó közösségek számára biztosított hatmilliárd eurós európai uniós támogatást egészében folyósították, amely tavaly 1,5 millió menekült számára nyújtott létfontosságú és kézzelfogható segítséget alapvető szükségleteik kielégítésére – közölte az Európai Bizottság pénteken.

Az Európai Unió és Törökország között 2016-ban létrejött megállapodás harmadik éves értékelő jelentéséből kiderült, hogy a humanitárius segítségnyújtást, az oktatást, az egészségügyi ellátást, valamint a társadalmi integrációt és gazdasági fejlődést támogató uniós finanszírozás az elmúlt időszakban javította a menekültek és az őket befogadó közösségek életkörülményeit.

A támogatás révén csaknem 400 ezer fiatal vehetett részt török nyelvoktatásban, 43 ezer diák csatlakozhatott a török oktatáshoz, továbbá 470 ezer – többségében szíriai – gyermek beiskolázását, valamint mintegy 19 ezer tanár és iskolai oktató képzését tették lehetővé.

A program ideje alatt ezidáig 178 egészségügyi központot hoztak létre, melyeknek 67 százalékban szíriai menekültekből álló orvosi és ápolói személyzetének munkáját és eszközigényét finanszírozták, valamint 5 millió egészségügyi konzultációt hajtottak végre.

A tájékoztatás szerint az EU-tagállamok és Törökország a menekültek társadalmi és gazdasági integrációjának támogatására összpontosítva 400 millió euró értékű szerződést írt alá 2018 decemberében, amely azt biztosítja, hogy a menekült gyermekek továbbra is hozzáférhessenek a minőségi oktatáshoz.

További több mint 800 millió euró teszi lehetővé az önkormányzati infrastruktúra javítását, illetve az önellátásra és az aktív munkaerőpiaci részvételre való áttérés ösztönzését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »