Az IMF is elismerné Guaidót Venezuela elnökeként

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) fontolgatja Juan Guaidó ellenzéki vezető Venezuela elnökeként történő elismerését – jelentette ki Christine Lagarde, a szervezet vezetője csütörtökön az IMF és a Világbank szokásos évi közös tanácskozásán.

„A tagjainkon múlik, hogy jelezzék, kit ismernek el diplomáciailag, és mi követjük majd a döntésüket” – fogalmazott Lagarde a tanácskozás nyitóbeszédében.

Juan Guaidót eddig 50 ország ismerte el Venezuela ideiglenes államfőjeként. Az IMF-nek 189 tagországa van, a legnagyobb és legbefolyásosabb közülük az Egyesült Államok, amely elsőként biztosította támogatásáról az ellenzéki vezetőt.

A Nemzetközi Valutaalap döntését elemzők azért tartják fontosnak, mert ettől függ, hogy kinek, mely politikai erőnek vagy személyiségnek van hozzáférése a venezuelai alapokhoz. Mindaddig, amíg a nemzetközi pénzügyi szervezet tagjai nem tudnak megállapodni abban, kit ismerjenek el a dél-amerikai ország törvényes vezetőjének, az IMF nem folyósít pénzt sem a kormányzatnak, sem az ellenzéknek.

Beszédében Lagarde kifejtette azt is: Venezuela gazdasági és humanitárius válságának mélysége és nagysága összetett, sokrétű erőfeszítéseket követel, és az IMF arra készül, hogy a lehető leghamarabb és leghatékonyabban segítséget nyújthasson.

Április elején Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója egy washingtoni konferencián arról beszélt, hogy az amerikai kormányzat már tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutaalappal Venezuela későbbi, már Guaidó irányítása alatt történő megsegítéséről.

Az IMF és a Világbank tanácskozásán David Malpass, a Világbank új vezetője azt hangoztatta: az általa vezetett intézmény „mély aggodalommal” figyeli a venezuelai fejleményeket. Mint fogalmazott: a Világbank szeretné kivenni részét a dél-amerikai ország megsegítéséből, de – tette hozzá – a helyzet rosszabb, mint amire számítottak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »