A hadsereg lemondásra kényszerítette az elnököt Szudánban

Lemondott csütörtökön Omar el-Besír szudáni elnök, és konzultációk kezdődtek Kartúmban egy „átmeneti tanács” megalakításáról – közölte egy tartományi miniszter az al-Hadasz tévével. A Reuters hírügynökségnek más, meg nem nevezett kormányzati források is megerősítették az információt.

Közben a Sky News Arabíja arab nyelvű hírtelevízió szerint híresztelések kaptak szárnyra arról, hogy katonai hatalomátvétel történt, és Besír házi őrizetben van. A Reuters-nek nyilatkozó egyik szemtanú pedig arról számolt be, hogy katonák szállták meg az államfő vezette kormánypárt székházát.

  • Frissítés:
Letartóztatták Omar el-Besír szudáni elnököt, az ország irányítására pedig katonai tanács jött létre – jelentette be csütörtökön a szudáni védelmi miniszter az állami televízióban. Avád Mohamed Ahmed Ibn Auf szerint az elnököt biztonságos helyen tartják fogva.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek Szudánban, felfüggesztik a 2005-ben elfogadott alkotmányt, és kétéves átmeneti időszakra katonai tanács áll majd Szudán élén, ennek végén pedig választásokat tartanak.

A parlamentet és a regionális kormányzatokat feloszlatják, ugyanakkor a miniszter fontosnak tartotta kiemelni, hogy az ország igazságszolgáltatási szervei a megszokott rendben működnek.

Tüntetés a szudáni hadsereg kartúmi főhadiszállásánál 2019. április 8-án, amikor a tiltakozók harmadik napja követelik a 30 éve hatalmon lévő Omar Haszan Ahmed el-Besír elnök lemondását. MTI/AP

Az AP hírügynökség meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva korábban még úgy számolt be a csütörtök reggeli eseményekről, hogy nagy valószínűséggel tényleg a hadsereg kényszerítette lemondásra az elnököt, de a körülmények egyelőre nem világosak.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters/AP/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »